Немеш и Каџаја: Гледамо ка СП, а циљамо ОИ у Токију

БЕОГРАД: Српски рвачи Виктор Немеш и Михаил Каџаја, освајачи сребрне медаље у грчко-римском стилу на Европском првенству у руском Каспијску, изјавили су данас да су задовољни успехом и да ће се потрудити да исправе све недостатке до Олимпијских игара у Токију 2020. године.
Dzudisti i Rvaci kod predsednika Vucica/Fonet
Фото: FoNet

"Задовољан сам резултатом, дао сам све у финалу за које сам знао да ће бити тешко јер је противник био на свом терену. Гледамо ка Светском првенству са циљем да исправимо грешке до тада, главни циљ су Олимпијске игре у Токију. Сви из репрезентације били су одлични, дали смо максимум, а драго ми је и због Мише (Михаил Каџаја прим. аут) којем је ово прва медаља и за њега има посебно значење", изјавио је Немеш на конференцији за новинаре у Медија центру.

Грузијац Михаил Каџаја, који наступа за Србију, рекао је да је срећан због сребра, али да циља злато у надолазећим такмичењима.

"Јако сам срећан због прве медаље и хоћу да узмем злато. Задовољан сам подршком савеза и тренера. Главни циљ су Олимпијске игре у Токију, којима претходи Светско првенство у Будимпешти", рекао је Каџаја.

Председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић честитао је Немешу и Каџаји на успеху, захвалио се држави на подршци и разумевању и наговестио да се нада новим медаљама на предстојећем Светском првенству и Олимпијским играма у Токују за две године, на које гледа као на круну досадашњег рада.

"Искрене честитке и велико одушевљење за вицешампионе и њихове добре борбе, као стручном штабу и тренерима Стојану Добреву и Сретену Дамјановићу. Посебна захвалност иде насој држави. Ми смо расли у сваком погледу, али осим талента, рада и љубави незанемарљива је подршка дрзаве. Не мора она бити материјална, већ кроз чињеницу да се резултати вреднују", рекао је Трајковић.

Тренер Стојан Добрев није искључио могућност да актуелни председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек учествује на Светском првенству у Будимпешти, а у осврту на успех у Каспијску истиче позитивне стране које, како каже, дају веру за даљи рад и нове циљеве.

"Урадили смо зацртано. Дали смо и више него што смо били у могућности, направили смо велики резултат. Михаил је пример вере у себе и доброг рада. Момци су осетили да не постоје непобедиви такмичари. Уочили смо пропусте и потрудићемо се да их исправимо до Олимпијских игара у Токију. Првенство нам је дало разлог да радимо још више и показало нам пут којим би требало да идемо", изјавио је Добрев.

Други тренер Сретен Дамјановић захвалио се председнику Србије Александру Вучићу и држави на подршци, а на ова достигнућа гледа као на део пута који би требало да буде крунисан Олимпијским играма у Токију 2020. године.

"Најважнија је спремност и мало повреда као доказ да се добро ради, а тада резултати не могу да изостану. Последњи циљ свега до сада урађеног би требало да буду Олимпијском игре у Токију, али очекујем добре резултате и у Будимпешти на Светском првенству", закључио је Дамјановић.

Вучић: Много нам значи свака медаља

Председник Србије Александар Вучић примио је данас српске џудисте и рваче и честитао им на успесима на Европском првенству у Тел Авиву, односно руском Каспијску. 

Код Вучића на пријему у згради Генералног секретаријата на Андрићевом венцу били су вицешампиони Европе Немања Мајдов (џудо), Виктор Немеш и Михаил Каџаја (рвање), као и бронзана Милица Николић (џудо), заједно са саиграчима и тренерима из репрезентације, уз присуство министра омладине и спорта Вање Удовичића. 

Председник Вучић захвалио се спортистима, посебно "четворци" која је освојила медаље, на томе што су обрадовали грађане Србије. 

„Ви увек обрадујете Србију и наш народ. Велико хвала што у сваком тренутку, на сваки начин браните на најбољи начин боје наше земље. Веома смо поносни на вас“, рекао је Вучић. 

Он је указао да Србији много значи свака медаља и додао да жели још више спортиста да види у нашој земљи. 

Казао је да је срећан што ће ускоро у Београду да се одржи Фајнал фор у кошарци, и изразио уврење да ћемо бити добри домаћини. 

Такође је изразио уверење да ће спортисти, које је примио, на Олимпијским играма обрадовати нашу земљу новим медаљама. 

„За прошле Олимпијске игре рекао сам да ћемо освојити осам медаља. Кад на почетку није било медаља, многи су говорили да причам глупости и да сам измалерисао. У спорту је увек потребно и мало среће, а наши стрелци нису донели очекиване медаље. Сада очекујем много од њих, али и из борилачких вештина“, објаснио је он. 

Указао је да су Хрвати освојили медаље у пуцању на глинене голубове на Олимпијским играма у Рију, и позвао Удовичића да направи тим од бивших полицајаца и војника, како би наша земља узела медаљу у Токију 2020, где, иуначе, очекује 12 медаље и више. 

Такође је указао да је кренуо рад на изградњи тренинг центра за рваче у Кошутњаку, додајући да то није велико улагање, али вазно за њих. 

Вучић је рекао да очекује да ће грађевинска дозвола бити издата почетком идуће недеље, и позвао рваче и спортисте из борилачких вештина да кажу шта им још треба, јер су то спортиви који увек доносе медаље. 

Од Мајдова председник Вучић на поклон је добио кимоно са његовим презимоеном, а од Немеша дрес репрезентације, а он им је узвратио плакетама. 

Михајлу Каџају, Грузину који наступа под заставом Србије, Вучић је поручио да Србија воли грузински народ, подвукавши да смо браћа и пријатељи и да се нада да је у Сбрији нашао своју нову кућу. 

На ЕП у Тел Авиву Мајдов је освојио сребрну медаљу у категорији до 90 килограма, а Милица Николић бронзу у категорији до 48 килограма, док су Немеш и Каџаја дошли до сребра у Каспијску у категоријама до 77, односно 97 кг. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести