Ноћас (00.30) се игра 53. НФЛ Супербол: Њу Ингланд Петриотс – Лос Анђелес Ремс

Ноћас у Атланти, 30 минута после поноћи, почиње 53. Супербол америчког фудбала између Њу Ингланд Петриотса и Лос Анђелес Ремса.
e
Фото: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Борба за највреднији спортски трофеј у САД још једном ће показати лудило на амерички начин у дану који се сврстава међу националне празнике и када ништа није важно колико сазнање ко ће освојити нови трофеј Винса Ломбардија.

Осми пут у овом миленујуму ће се у најважнијој утакмици наћи Њу Ингланд Патриотс који су се сврстали међу најуспешније франшизе овог спорта (њихово 11. финале) и то против Лос Анђелес Ремса, екипе некада из Сент Луиса, с којом је заправо и почела владавина тима из Бостона после победе у Супербоулу 2002. године. Тада је кренула најпознатија сарадња квотербека Тома Брејдија и стратега Била Беличика која је до сада оборила прегршт рекорда, а жеља им је да у трећем везаном великом финалу дођу до шесте титуле.

Иако патриоте нису ове сезоне на нивоу из претходних, пре свега по офанзивном учинку, проглашени су за благог фаворита, али пре свега јер је на њиховој страни искуство које мањка тиму из Лос Анђелеса. Први тренер “овнова” Шон Меквеј, човек из НФЛ породице, и квотербек Џеред Гоф до сада су само гледали утакмице Супербола. Овај меч обележиће и разлика у годинама главних ликова, код Њу Ингланда тренер Бил Беличик има 66, а Том Брејди 42 године, док тренер Лос Анђелеса Шон Меквеј има свега 33, а квотербек Џеред Гоф само 24.

Занимљиво је да су оба финала конференција завршена у продужетку. Њу Ингланд је славио 37:31 против Канзас ситија, а Лос Анђелес је савладо Њу Орлеанс 26:23.

Оно што може да буде главна снага тима из Калифорније је снажна одбрана, уз чињеницу да се ради о најефикаснијем нападу. Ипак, још од финала конференција, поставља се питање да ли су “овнови” заиста довољно снажни и да ли су заслужили пролаз у Суперол јер су у мечу са Њу Орлеансом имали велику помоћ судија у завршним моментима утакмице, због чега је читав случај завршио на Федералном суду. Компјутерска симулација је,ипак, прогнозирала победу Лос Анђелеса 31:24, а свим љубитељима америчког фудбала код нас остаје да од 30 минута после поноћи буду уз програм Спорт клуба где ће моћи да гледају директан пренос Супербола.

        Патриоте пред шестом титулом

Њу Ингланд би могао да се придружи Питсбургу као екипа са освојених шест Супербол титула, а за то им би требало свега 17 година (од прве), док је Питсбургу  те титуле освојио за 34 године. У случају тријумфа, патриоте би биле други тим који би освојио две титуле из три везана финала.

Мало ко ће имати шансу да сустигне Била Беличика, тренер патриота, јер ће му ово бити укупно12. финале, од чега девето као главни тренер, а Брејдију ће бити девето (као играч и као стратер), а сутра ће имати 41 годину и 183 дана што га ставља у позицију најстаријег играча великог финала. У Супербоулу, само ће увећати рекорд по броју покушаја бацања и комплетираних пасова. Такође, Стивен Гостковски уписаће се у историју као први шутер који ће играи шест великих финала.

Тренер Лос Анђелеса, Шон Меквеј уписује се у историју као најмлађи тренер у великом финалу са 33 године и 10 дана.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести