Нови Сад домаћин Светског првенства у гиревој спорту

Светско првенствo у гиревој спорту (Кettlebell спорт) које окупља 500 репрезентативаца из 31 земље света, почело је данас у малој сали Спортско-пословног центра „Војводина“ и трајаће до 10. новембра.
girevoj
Фото: Град Нови Сад

Церемонији свечаног отварања присуствовао је помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић који је истакао да првенство представља добар начин да се традиционални руски спорт, који представља део руске историје промовише и популаризује у Србији.

- Град Нови Сад, Омладинска престоница Европе и будућа Европска престоница културе, наредних дана биће и цетар гиревој спорта. Када победите престоницу Данске, Копенхаген, у кандидатури за добијање једног светског спортског такмичења, онда је то свакако разлог за понос, а долазак великог броја репрезентативаца, тренера, судија и делегата из целог света представља прилику да се Нови Сад још један пут представи као добар домаћин, град спорта, културе и племенитих људи– рекао је Александар Петровић.

Фото: Град Нови Сад

Гиревој спорт (Kettlebell спорт) је руски традиционални спорт и један од физички и ментално најзахтевнијих на свету, а као такав уведен је у факултативни програм свих основних школа у Руској Федерацији, а у Сибирском националном универзитету за физичку културу постоји катедра за тај спорт. Руско звоно (Kettlebell )је традиционални руски реквизит за вежбање који датира још из царске Русије, изгледа као обична кугла изливена од гвожђа са ручком, а како је тежиште померено и налази се у кугли, а не у дршци, мишићи леђа и трбушни мишићи налазе се у сталном напону.

Фото: Град Нови Сад

Према прогнози Међународног савеза за гиревој спорт (IUКL), на Светском првенству у Новом Саду очекује се рекордан број репрезентативаца, судија, делегата и тренера, односно преко 3000 посредних и непосредних учесника такмичења.

Такмичења се одвијају у јуниорској, сениорској и ветеранској категорији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести