ОКС: Ђоковић и постхумно Величковић најбољи у 2020. години

БЕОГРАД: Најбољи тенисер света Новак Ђоковић и стрелкиња Бобана Момчиловић Величковић, постхумно, проглашени су за најбоље спортисте Србије за 2020. годину у традиционалном избору Олимпијског комитета Србије (ОКС).
Novak Djokovic/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП/Новак Ђоковић

Ове године није било свечаноасти, па су најбољи проглашени у специјалној емисији на РТС-у.

У категорији најуспешнији млади спортиста, престижно признање је освојио је хокејаш Матија Динић. Специјално признање за остварене резултате добила је млада џудисткиња Андреа Стојадинов.

Признање “Олимпијско срце - генерал Светомир Ђукић” за допринос олимпизму и јачању олимпијског покрета постхумно је додељено професорки Иванки Гајић.

Услед ситуације са пандемијом вируса Цовид - 19, највећи број међународних репрезентативних екипних такмичења је одложен, те наши тимови нису били у прилици да остваре критеријумске резултате за освајање трофеја.

Из тог разлога, нису додељена признања најуспешнијем мушком и женском тиму.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић истакао је да је иза српских спортиста, као и иза целе планете, остала јако тешка година, али да у нову, олимпијску годину, улазимо са пуно оптимизма и жеље за добрим резултатима у Токију.

"Иза нас остављамо изазовну годину која је требало да буде олимпијска и која је требало да нам донесе много спортских успеха и радости. Околности су, међутим, условиле да реалност буде сасвим другачија", рекао је Маљковић.

Он је посебно истакао напор српских спортиста да се и у јако тешким условима надмећу на такмичењима под заставом своје земље.

"У олимпијску годину улазимо одлучно и храбро, ка новим изазовима, ка новим такмичењима и квалификацијама за Олимпијске игре. Поглед нам је упрт ка Токију и ка највећој планетарној смотри врхунских спортиста. Чим се спорт опоравио и када се опет успоставио систем такмичења, српски спортисти обрадовали су нацију медаљама , што показује велику одлучност и жељу да се поносно надмећу под заставом своје земље".

Нема сумње да нас чекају изазовни месеци у олимпијској години, поручио је први човек ОКС.

"Тренутно је 64 наших спортиста остварило пласман на Олимпијске игре, а обзиром да нас тек чекају многа квалификациона такмичења, сигурни смо да ће се број квалификованих спортиста за Игре увећати", истакао је Маљковић.

Бобана Момчиловић Величковић, је у фебруару освојила златну медаљу, на Европском првенству одржаном у Вроцлаву у дисциплини ваздушни пиштољ 10 метара.

Трофеј је супругу Бобане Момчиловић Величковић, Мирославу Момчиловићу, доделио председник Олимпијског комитета Србије, Божидар Маљковић. Супруг преминуле олимпијке захвалио се у име породица Момчиловић И Величковић Олимпијском комитету Србије.

Титулу најуспешнијег спортисте за протеклу годину добио је Новак Ђоковић. Ово је укупно девето признање Олимпијског комитета Србије за најбољег спортисту које је отишло у руке најбољег тенисера света, а треће узастопно. Због обавеза на Аустралијан Опену, Новак Ђоковић није био у могућности да лично прими трофеј, те ће трофеј бити уручен накнадно.

Специјално признање Олимпијског комитета Србије за 2020. годину, које је доделила потпоредседница ОКС Милица Мандић, додељено је младој џудистикињи Андреи Стојадинов, која је у року од месец дана освојила три медаље на европским првенствима. Специјално признање Андреи уручила је потпредседница ОКС, Милица Мандић.

Признање за најуспешнијег младог спортисту добио је хокејаш Матија Динић. Одлуком Извршног одбора Олимпијског комитета Србије, од ове године трофеј за најбољег младог спортисту носиће име преминуле олимпијке и зваће се “Трофеј Бобане Момчиловић Велићковић”.

Млади Матија Динић представљао је Србију на Олимпијским играма младих у Лозани, у новој дисциплини “Хокеј на леду 3 на 3”. Матија је у дисциплини у којој се састају мешовите екипе, сјајним наступима свој тим водио до сребрне медаље и тако обрадовао спортску јавност у нашој земљи. Трофеј Матији Динићу уручио је председник Олимпијског комитета Србије, Божидар Маљковић.

Најуспешнији тренер за 2020. годину по избору Олимпијског комитета Србије је Јасна Шекарић, тренер најуспешније спортисткиње Бобане Мочиловић Величковић, која је освојила златну медаљу на Европском првенству. Трофеј за најуспешнијег тренера Јасни Шекарић је доделио потпредседник ОКС, Жарко Зечевић.

Пре три године Извршни одбор Олимпијског комитета Србије донео је одлуку да се уведе трофеј Олимпијско срце "Генерал Светомир Ђукић" намењен људима који цео свој живот посвете спорту и у свом друштвено - спортском раду оставе трајне резултате.

Комисија за доделу признања и Извршни одбор Олимпијског комитета Србије донели су одлуку да ове године трофеј постхумно буде додељен Иванки Гајић, дугогодишњој деканки Факултета за спорт Универзитета Унион - Никола Тесла. Трофеј је Бојану Секулићу, председнику Савета Факултета за спорт Универзитета „Унион - Никола Тесла“, предао председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести