ОКС прославио 111. рођендан, отворен Виртуелни музеј

БЕОГРАД: Олимпијски комитет Србије (ОКС) обележио је данас 111. рођендан, традиционално на платоу испред београдског хотела Москва, где је 23. фебруара 1910. основан Српски олимпијски клуб.
oks
Фото: OKS

На спомен плочу председник ОКС Божидар Маљковић положио је ловоров венац, интонирана је химна Србије, а заједно са министром Вањом Удовичићем исекао је рођенданску торту.

Маљковић је истакао да узвишене идеје које носи олимпијски покрет од самог почетка морају остати водиља и у данашњим временима.

"Када смо се пре тачно годину дана окупили на овом истом месту, нисмо могли да претпоставимо да ћемо иза нас оставити веома изазовну годину. Годину у којој су чак померене и Олимпијске игре у Токију, али и годину у којој је Олимпијски комитет Србије, као и цео олимпијски покрет показао своју снагу и одлучност - одлучност да се и у тешкој ситуацији пандемије вируса КОВИД-19 издигнемо изнад изазова, бринемо за наше спортисте и радимо на промоцији олимпизма и најлепших људских и спортских вредности које тај покрет носи са собом. Те вредности у тешким временима каква су данас, дају свима наду и зато морамо истрајати у нашој мисији", рекао је Маљковић.

Маљковић је подсетио присутне и на осниваче Српског олимпијског клуба и захвалио им се на визији коју су имали.

"Морамо истрајати и због генерала Светомира Ђукића и његових колега официра, који су баш на овом месту започели традицију Олимпијског комитета Србије, на данашњи дан дугу 111 година. Ти часни официри у аманет су нам оставили идеје витештва и фер плеја у спорту, идеје које данас треба пренети и у свакодневни живот и комуникацију, како бисмо се вратили правим вредностима. Данас заједно бацамо поглед у светлију будућност и годину, у којој нас очекују Олимпијске игре у Токију, где ћемо представљати нашу предивну Србију и стремити ка што бољим резултатима", истакао је Маљковић.

Овом приликом пуштен је у рад Виртуелни олимпијски музеј, иновативни пројекат Олимпијског комитета Србије који је подржан од стране компаније ДДОР осигурање и фонда "Олимпијска солидарност" Међународног олимпијског комитета.

Српска стрелкиња Зорана Аруновић донирала је данас Олимпијском музеју опрему у којој је наступала на Олимпијским играма у Лондону 2012. године.

Сви који посете сајт olimpijskimuzej.rs имаће прилику да се упознају са богатом историјом олимпизма у Србији и "прошетају" кроз виртуелни музеј Олимпијског комитета Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести