Олимпијски комитет Србије обележио 110 година од оснивања

БЕОГРАД: Олимпијски комитет Србије (ОКС) обележио је данас 110 година од оснивања традиционалном свечаношћу у хотелу "Москва", где је 23. фебруара 1910. године основан Српски олимпијски клуб.
o
Фото: Tanjug (video)

Група официра школованих у Француској, на челу са генералом Светомиром Ђукићем на четвртом спрату хотела у редакцији листа "Ново време" поставила је темељ организацији, која је две године касније примљена у Међународни олимпијски комитет.

Први пут на играма спортисти из Србије појавили су се на Олимпијским играма у Стокхолму 1912. године. Први олимпијци били су Душан Милошевић, трећи у квалификационој групи на 100 м (11,6) и маратонац Драгутин Томашевић, који је заузео 37. место.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и амбасадор Јапана у Србији, земље домаћина наредних Игара у Токију, Јунићи Марујама обишли су данас апартман у хотелу "Москва", а потом је Маљковић положио ловоров венац на спомен плочу испред хотела.

На свечаности су присуствовали министар омладине и спорта Вања Удовичић, државни секретар за спорт Предраг Перуничић, представници националних спортских савеза и други.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести