Олимпијски комитет Србије представио спортске програме за Олимпијски циклус Париз 2024

Данас су Олимпијској кући представљени концепти и начин финансирања спортских програма Олимпијског комитета Србије за текући Олимпијски циклус Париз 2024.
oks_press_01
Фото: ОКС

Представницима медија обратили су се председник Божидар Маљковић; генерални секретар Ђорђе Вишацки и спортски директор Соња Васић.

Медијима се прво обратио председник Маљковић који је јавност упознао са интересантним подацима, резултатима и резултатским трендовима који су везани за наступ наших спортиста на последње одржаним Олимпијским играма у Токију раније ове године. Божидар Маљковић је истакао да су наши спортисти остварили врхунске резултате који се не огледају само у историјском броју освојених медаља, већ су потврђени и по броју остварених пласмана наших спортиста у ТОП 10 у својим дисциплинама на Играма.

“Наши спортисти успели су да остваре укупно 13 пласмана у ТОП 10 у својим дисциплинама, што практично значи да су ови спортисти такође били веома близу освајању медаље, што је сјајан успех. Уколико бисмо вршили поређење са претходним издањима Олимпијских игара, могли бисмо да приметимо да је и у овом сегменту направљен резултатски помак, обзиром да смо на Олимпијским играма у Лондону и у Рију имали по 11 пласмана у ТОП 10”, рекао је председник Маљковић.

Председник Маљковић осврнуо се и на чињеницу да је по први пут наша делегација успела да квалификује избалансиран број спортисткиња и спортиста, што представља велику снагу и потенцијал за брз и значајан резултатски напредак у наредном периоду.

Генерални секретар Ђорђе Вишацки надовезао се на излагање председника Маљковића. Нагласио је да су спортски програми узели у обзир све анализе које су спроведене у претходна два и по месеца након завршетка Олимпијских игара. Концепти програма су направљени тако да буду компетитивни и мотивишући за учеснике да у континуитету остварују врхунске резултате, али ће у исто време пружати читаву палету нових сегмената подршке здрављу, тренажном процесу и едукацији спортиста и њихових тренера. Вишацки је посебно издвојио резултате које су наши спортисти остварили на Зимским олимпијским играма у Пјонг Чангу и на Олимпијским играма младих у прошлом олимпијском циклусу.

„Остварени резултати наших спортиста представљају заиста историјске успехе и они су дошли као деловање сјајног тимског рада свих чинилаца у систему спорта, од спортиста и њихових стручних тимова до људи у Олимпијском комитету Србије. Посебно бих се захвалио Медицинској комисији ОКС на сјајном раду и подршци нашим спортистима у околностима ове пандемије која је учинила ове Олимпијске игре сигурно најкомпликованијим за организацију од када постоји ово такмичење. Важно је и напоменути да без обзира што је Олимпијски комитет Србије невладина организација, овакви резултати спортиста не би били могући без континуиране подршке великог броја партнера, а првенствено Владе Републике Србије, али и комерцијалних спонзора и партнера наше куће“, рекао је Вишацки.

Присутнима се на крају обратила Соња Васић која је истакла и представила спортске програме Олимпијског комитета Србије. Она је посебно истакла важност Олимпијског програма „Париз 2024“ кроз који ће се финансирати спортски програми наших најбољих спортиста и тимова. Поред тога, спортска директорка Васић је напоменула да су спортским програмима ОКС обухваћени и спортисти из зимских спортова у оквиру програма „Пекинг 2022“, као и најбољи млади спортисти Србије који ће своју подршку добијати кроз Развојни програм и Програм Олимпијских нада.

„Срећна сам што сам постала део оваквог колектива за који верујем да ће ми помоћи да научим нове вештине, а ја верујем да ћу својим претходним искуством као спортиста допринети да се и даље унапређују услови за наступ и такмичење наших спортиста“, рекла је на крају свој излагања Соња Васић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести