Отворене Европске игре, Вучић са спортистима Србије

МИНСК: Друге Европске игре свечано су отворене синоћ у Минску.
Predsednik Vučić sa sportistima u Minsku/OKS
Фото: Олимпијски комитет Србије

Уз председника Белорусије Александра Лукашенка и многобројне стране званице, на стадиону Динама били су и председавајући Педседништва БиХ Милорад Додик, као и министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић.

Србију ће у Минску представљати 66 спортиста у 12 спортова, а заставу Србије на церемонији отварања носио је баскеташ Марко Ждеро. 

Вучић: Никад већа улагања у спорт, нема случајних успеха

МИНСК, 22. јуна (Тањуг) - Председник Александар Вучић пренео је новинарима у Минску утиске после посете спортистима из Србије који се такмиче на Европских играма и поурчио им да за њих навија свим срцем.

Српским такмичарима је пожелео срећу, успехе и много победа у Минску.

Вучић је у изјави новинарима истакао да су улагања у спорт велика, да је за Олимпијски комитет издвојен највећи новац у историји и указао да нема случајних успеха.

“Обишао сам наше спортисте, ја не присуствујем спортским догађајима, али навијам свим срцем и трудимо се да урадимо све за наше спортисте”, рекао је Вучић.

Верује да ће наши спортисти имати успеха, јер су, приметио је, и услови у Минску одлични.

Подсетио је да су српски спортисти на Олимпијским играма у Лондону 2012. године освојили четири медаље, 2016. у Рију осам, те да је његова порука за Токио 2020. - да мора да буде више него у Лондону.

“Надам се између 10 и 12 медаља”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је за Олимпијски комитет издвојен највећи новац у ситорији Србије, да би наши момци и девојке могли да се припремају, да би Србија била конкурентна, јер се, ипак, на крају медаље броје.

Поручио је да ће и награде бити међу највишима у свету, а да се медаље очекују од Новака Ђоковића, кошаркаша, одбојкашица, ватерполиста и у још неким другим спортовима.

Посебно је истакао џудо и двојицу најбољих српских џудиста Александра Кукоља и Немању Мајдова и нашалио се на рачун тога што се обојица такмиче у истој категорији, па је проблем што ће се можда срести у финалу на Играма у Минску.

“Случајних успеха нема, много улажемо у спорт”, подвукао је Вучић и додао да очекује изванредне резултате и у Минску.

То је, каже, рекао и министру спорта Вањи Удовичићу, па су се “посвађали”, јер Вања сматра да је то притисак на спортисте, док је, каже, председник ОКС Божидар Маљковић био на његовој (Вучићевој) страни.

“Ако не могу да се носе са притиском, не треба да се баве спортом, треба да иду на победу”, рекао је председник и направио паралелу са изборима - они који немају никакав притисак, увек губе, њима се све увек лако.

Вучић је позвао и Александра Кукоља да стане пред новинаре, за којег је рекао да је велики шампион.

Кукољ је поручио да ће дати максимум, као и да Мајдов и он један од другог извлаче најбоље, те да се надају да ће их то довести до успеха, не само до још норми, већ и до медаље на ОИ.

“Ја волим притисак, тако најбоље функционишем”, рекао је Кукољ.

Фото: Олимпијски комитет Србије

Председнику се придружио и председник ОКС Божидар Маљковић који је рекао да је сама идеја да се годину дана пре Олимпијских игара организују Европске игре “златна” и допала се целој Европи.

Тиме тренери и спортисти, каже, добијају “рендгенски” снимак својих могућности.

“Ми већ годину дана не гаси светло у ОКС, да би нашим спортистима било боље, да би имали оптималне услове за рад. А, шта ће да ураде тамо, ми не можемо ни да убацимо ''тројку'' ни да одбранимо од џудо захвата”, рекао је Маљковић.

Потврдио је да ОКС никад до сада није имао такву подршку државе, на шта је Вучић шаљиво додао да ће држава издвојити још више, али да Маљковић није смео више да тражи.

Успех српским спортисима пожелео је и министар спорта Вања Удовичић, који је навео да се у последњих пет година показало да знамо да направимо добар резултат и захвалио спортистима на таквим резултатима.

Додик напустио ложу за време дефилеа спортиста са Косова

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, који је присуствовао отварању Европских спортских игара у Минску, синоћ је демонстративно, накратко напустио свечану ложу у тренутку када је испред ње дефиловала екипа спортиста са Косова.

Претходно, он је аплаузом поздравио дефиле спортиста из БиХ и Србије, као и репрезентација свих осталих земаља, преноси Срна.

Додик је пратио отварање ове спортске манифестације из првог реда централне ложе, заједно са председником Бјелорусије Александром Лукашенком, премијером Руске Федерације Дмитријем Медведевом, председником Молдавије Игором Додоном и другим високим званицама. 

Пре отварања Европских спортских игара, Додик је са председником Србије Александром Вучићем присуствовао свечаној вечери коју је за високе званице приредио председник Бјелорусије Александар Лукашенко. 

Свечаној вечери присуствовали су и Медведев, Додон, председник Европског олимпијског комитета Јанез Коцијанчич и многе друге високе званице.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести