Отворено Светско првенство у боксу у Београду

Отворено је Светско првенство у боксу, које се одржава у Београду од 24. октобра до 6. новембра. Церемонија је одржана у "Штарк арени".
boks1
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Шампионат су отворили председник Боксерског савеза Србије (БС С) Ненад Боровчанин и први човек Светске боксерске федерације (АИБА) Умар Кремлев.

Промотер шампионата је чувени шампион Рој Џонс Јуниор, као и познати српски глумац Милош Биковић.

У сценско-музичком програму учествовали су позната румунска певачица Инна, група Ван Гог и Дејан Петровић и Биг Бенд.

На шампионату ће учествовати 650 боксера из 103 земље.

Заставу Србије на церемонији отварања ја носио је Вељко Глигорић, а у име боксера заклетву је положио капитен Србије Владан Бабић.

Србија ће имати представнике у 12 категорија, такмичиће се Омер Аметовић у категорији 46 килограма, Вељко Глигорић (57 килограма), Семиз Аличић (60 килограма), Дандија Џејлан Тоскић (71 килограм), Алмир Мемић (75 килограма), Слободан Јовановић (86 килограма) и капитен Владан Бабић (преко 92 килограма).

Шампионима који освоје златну медаљу обезбеђено је 100.000 долара по медаљи, док се за сребро добија 50.000 и бронзану 25.000 долара.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић говорио је на отварању Светског првенства у боксу у Београду.

"Србији је припала велика част да у наредним данима угости најбоље светске боксере и све који воле ову племениту вештину. Огромно је признање за нашу земљу поверење које смо добили од Међународне боксерске федерације, која је Србију препознала као одличног домаћина и поверила нам организацију највеће планетарне боксерске смотре. Београд је пре 43 године био центар светског бокса, чиме данас постаје једини град у свету у коме је два пута уприличено Светско првенство у боксу. Сигуран сам да ћемо и овог пута показати врхунско гостопримство, по коме смо чувени, и ниво организације највећих међународних такмичења још једном подићи за лествицу више. Свим учесницима желим добродошлицу у Србију, земљу спорта и великих шампиона, земљу у којој се обарају рекорди и у којој се за спорт живи и слави. У ринговима ће победити најбољи, а сви уживајте у исписивању историје бокса и спортској енергији која је јединствена и присутна увек и свуда у нашој Србији", истакао је министар Удовичић.

„Светско првенство у аматерском боксу је велика част за Београд и прилика за промоцију спорта и Београда као туристичке дестинације“, оценио је заменик градоначленика Горан Весић.

"Ми се трудимо да сваке године организујемо бар једно светскло такмичење. Следеће године ће то бити атлетика и она ће бити најгледанији светски догађај. Ове године је то бокс и то је веома важно за Београд. Прво за развој нашег спорта, друго за промоцију Београда", рекао је Весић поводом вечерашњег отварање ове спортске манифестације.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Нагласио је да је поносан на то што је Београд први град на свету који је два пута домћин Светског аматерског првенства у боксу.

"Први пут је то било 1978, тад смо узели шест или седам медаља, додуше све сребрне, али била је то већа земља и било је другачије, сада је конуренција већа. У сваком случају, надам се да ће ово бити добро за наше спортисте да узмемо и неку медаљу. Имамо Русе који се за нас такмиче, имамо Бабића, имамо подршку публике и верујем да ћемо доћи до неке медаље", рекао је Весић.

Он је оценио да је важно да успешни људи воде спортске савезе, јер се тада постижу успеси у спорту.

"Погледајте шта се са боксом десило од како је Ненад Боровчанин преузео савез. Спорт који се скоро замро у Србији се потпуно пробудио. То се исто десило са атлетиком. Ово је добро за развој спорта, зато што ће многа деца пожелети да се баве спортом и веома је важно за промоцију Београда. Имаћемо преко 600 такмичара из преко 100 земаља у којима ће бити што директних што одложених преноса. Таку промоцију Београд није могао ни да сања ни да плати", сматра Весић.

Закључио је да симбиоза туризма и спорта показује зашто грдаска власт охрабрује спортске савезе да организују велика такмичења.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести