Перезу Велика награда Саудијске Арабије

Возач Ред була Серхио Перез победио је на Великој награди Саудијске Арабије, другој трци овогодишњег шампионата испред клупског колеге и актуелног светског првака Макса Ферштапена. Перез је на улицама Џеде забележио пету победу у каријери и замало је фалило да преузме вођство у шампионату.
2
Фото: AP Photo/Hassan Ammar

Наиме, до последњег круга имао је победу и најбржи круг, а онда је Ферштапен извезао најбржи круг у последњем, 50. кругу трке и за поен задржао вођство у генералном пласману. Ферштапен сада има 44 поена, а Перез 43.

Треће место припало је Фернанду Алонсу за воланом Астон Мартина. Међутим, по завршетку трке стјуарди су објавили да Алонсо није добро одрадио казну у боксу и да је добио казну од 10 секунди. Иако, је Алонсо у финишу трке добио поруку радиом да би можда могао да добије казну од пет секунди, па је он надокнадио. Али, ето то није било довољно, тако је треће место преузео Џорџ Расел из Мерцедеса, док је Алонсо померен на четврто место.

Перез је имао пол позицију, али га је на старту претекао Алонсо, који је са њим кренуо из првог стартног реда. Међутим, због некоректне стартне позиције Шпанац је убрзо зарадио казну од пет секунди. Ипак, Перез је стрпљиво чекао свој тренутак, у четвртом кругу је напао двоструког светског шампиона и вратио се у вођство, које је држао до самог краја. Неизвесност у трку унело је одустајање другог возача Астон Мартина Ленса Строла, који се у 18. кругу зауставио на стази, због чега је изашло безбедносно возило.

То је Алонсу омогућило да остане на другој позицији, јер су сви пожурили у бокс, па је одрадио казну. Ферштапен се тада пробио на пету позицију после старта са 15. због проблема у квалификацијама. Актуелном шампиону није било потребно много времена да се пробије испред Џорџа Расела у Мерцедесу и Алонса, а потом је испред њега био само Перез. Холанђанин му се постепено приближавао, али му је пришао на нешто мање од пет секунди и то је било то, да би у финишу пријављивао проблеме који га нису угрозили.

Иза прве тројице кроз циљ су прошли Расел и Луис Хамилтон из Мерцедеса, али је поредк накнадно промењен, па је Расел трећи, а Алонсо четврти. Возач Ферарија Карлос Сајнц био је шести, пошто га је седмоструки светски шампион победио у директном дуелу на стази, а следили су га тимски колега Шарл Леклер и Естебан Окон у болиду Алпина. Освајаче бодове комплетирали су други возач француског тима Пјер Гасли и Кевин Магнусен из Хаса.

Овогодишњи шампионат наставља се Великом нарадом Аустралије 2. априла.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести