Перић-Ранковић: Одлагање Игара је у духу спортског фер-плеја

БЕОГРАД: Српска стонотенисерка Борислава Перић Ранковић, параолимпијска, светска и европска шампионка рекла је да није очекивала да ће Игре бити одложене, али да је то у духу спортског фер-плеја како би сваки спортиста могао да се на прави начин припреми за учешће на Играма и пружи свој максимум.
Borislava Peric Rankovic/G. Malenovic
Фото: Борислава Перић Ранковић, фото: Дневник (Г. Маленовић) 

"Нисам очекивала да ће Игре бити одложене. С друге стране, прихватила сам одлагање Игара у духу спортског фер-плеја, јер би сваки спортиста требало да има право да се припреми за учешће на Играма. Да су се Игре одржале ове године, сигурно је да многи спортисти који су испунили квалификациону норму не би могли да учествују због недостатка тренинга", рекла је Перић Ранковић за портал Међународног параолимпијског комитета (ИПЦ).

Борислава је своју прву велику златну медаљу освојила на Европском првенству 2007. године и касније јој је придодала још две златне медаље у синглу.

Након огромног успеха на европском континенту, уследила је бронзана медаља у синглу на Светском првенству 2010. године и сребрна у финалу Параолимпијских игара у Лондону, када је у финалу поражена од Кинескиње Жу Јинг.

У Рију 2016. је Перић Ранковић освојила злато и тако прекинула кинеску доминацију у овом спорту.

У Рију, кинеске спортисткиње победиле су у пет од 11 финала у синглу у стоном тенису.

Борислава није имала намеру да се заустави и да посустане.

Мада је пандемија болести КОВИД-19 привремено зауставила поход Бориславе Перић Ранковић на другу златну параолимпијску медаљу у стоном тенису, засигурно је донела и нешто добро - пружила јој је више времена за неке друге, важне активности.

"Коначно сам провела много времена са својом ћерком. Због интензивних тренинга и такмичења нисмо проводиле довољно времена заједно. Имала сам имала довољно времена да се посветим својој породици и испуњавам им жеље", рекла је српска стонотенисерка која и сама учи како би добила диплому у спорту.

Иако у Новом Саду, граду где живи, број заражених вирусом корона није био велики, као и већина становника овог града, и Борислава је била забринута, али сматра да је епидемија ујединила нацију.

"Било је очигледно да су људи уплашени јер нису знали како да се понашају у новонасталој ситуацији и које су све последице ове болести.Приметила сам да су моји суграђани били веома дисциплиновани и сви смо следили препоруке стручњака. Било је заиста предивно видети солидарност међу људима и како смо помагали једни другима, нарочито млађи старијима. Људи су се ослањали једни на друге како би превазишли страх и забринутост од непознатог и како би ситуацију у којој смо се нашли што лакше пребродили", закључила је Перић Ранковић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести