Пипер: Сви морају да поштују законе Србије

Председник Карате Савеза Србије Славољуб Пипер рекао је да на предстојећем првенству Европе у Новом Саду сви морају да поштују законе Републике Србије, укључујући и Савезе чланице Европске карате федерација, а то значи да косовски такмичари могу да учествују само статусно неутрално и под обележјима кровне европске организације.
slavoljub piper
Фото: Slavoljub Piper, foto: Youtube Printscreen

Пипер у изјави Танјугу подсећа да је Влада Србија пре три године донела препоруку и да ће Карате савез Србије да следи такве инструкције.

„Превише се око тога прејудицира, ситуација је јасна. Знају се закони Републике Србије и не постоји дилема да ћемо их следити. Сви који долазе у Србију, а нису њени држављани, морају да поштују законе, али и сви они који живе у Србији морају да поштују законе“, рекао је Пипер.

Одлуку да косовски каратисти наступају под заставом Европске карате федерације поштоваће и у тој организацији, уверава Пипер.

„Европска и карате федерација Србије су до сада добро сарађивали, наравно да ће прихватити одлуку наше земље. Не можете да дођете код неког у госте и не поштујете га. То је апсурд“, каже Пипер и додаје да је на сталној вези са првим човеком Европске федерације Антонијом Еспинозом.

На питање да ли постоји одлука око могућег изласка на постоље српских и косовских каратиста, Пипер одговара да је тако нешто тешко оствариво, пре свега на спортском плану.

„Причамо шта би било кад би било. Србија је међу пет држава у Европи по квалитету, остали морају да јуре најбоље. Није лако доћи до успеха, мора да постоји потенцијал и традиција... У сваком случају у том правцу ни не размишљамо, много ће воде протећи Савом и Дунавом да бисмо се заједно нашли на постољу.“

Истиче и да ће репрезентација Србије у Новом Саду бити у подмлађеном саставу коју предводи бивши светски и европски шампион Слободан Битевић.

„У Србији се вежба изузетан карате. Борићемо се за медаље, сигурно нећемо да се обрукамо“, закључио је Пипер.

Европско првенство у каратеу, 53. по реду, одржава се у новосадском "Спенсу" од 9. до 13. маја.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести