ПЛИВАЧКИ МАРАТОН У БЕЧЕЈУ Фаркаш суверени владар изазова

Учесник недавног Светског првенства у Гванжуу на 5.000 и 10.000 метара, Бечејац Тамаш Фаркаш, тријумфовао је на 19. Пливачком маратону у Бечеју – Изазов 3.000 метара.
Najbolji: Erik Pešti, Tamaš Farkaš i Borislav Fermanović foto: V. Jankov  
Фото: Најбољи: Ерик Пешти, Тамаш Фаркаш и Борислав Фермановић фото: В. Јанков     

Фаркаш је, по пријатним временским условима, забележио резултат 33:20,25 минута и стигао на циљ два минута пре другопласираног, такође Бечејца и клупског колеге из бачкотополског ПК Маратон, Ерика Пештиа (35:27,69). Треће место у апсолутној категорији припало је прошлогодишњем победнику Бориславу Фермановићу, из суботичке Спартак Прозивке (36:22.25).

- Задовољан сам што се у пребукираном такмичарском календару нашло места и за маратон у мом Бечеју. Владали су добри временски услови и с лакоћом сам испливао пети овогодишњи маратон, од којих сам четири пута тријумфовао: у Брчком, Херцег Новом, мом омиљеном Илинденском у Овчар-Кабларској клисури и, ево, сада у Бечеју. Био сам други једино у Билећи, где је победио европски првак из Холандије. Већ размишљам о наредном изазову идућег викенда, опет на Тиси, код Кањиже, затим следи Београд, а још је неизвесно хоћу ли путовати и у Охрид - рекао је по изласку из воде Тамаш Фаркаш.

У женској конуренцији, чланица новосадске Војводине, шеснаестогодишња Марија Станић, прекинула је победничку ниску вршњакиње и колегинице из репрезентације Србије у пливању на отвореним водама, Бечејке Јоване Јечански. Марија је била прва у времену 37:28,41минута, а Јована друга (37:32,94), док је треће место освојила дванестогодишња Бечејка Река Варга (42:39,40).


Бубамаре

Док су „маратонци“ пливали своју деоницу од три километра, за бројне посетиоце програм су попунили најмлађи, такмичењем на деоници од 200 метара. Укупно је наступило седам малих пливача, од којих су две биле девојчице. У конкуренцији девојчица победила Дорка Магаши, испред Кате Богнар. У нешто јачој конкуренцији дечака, први је стигао Вања Степанов, други је био Матеја Теодинов, а трећи Милош Бјекић.


- Даљинским пливањем се бавим две године, а први пут сам учествовала у Бечеју и посрећило ми се да победим. Ово ми је шести маратон ове године у којем сам победила. Нешто сам бржа на краћим стазама, а Јована је успешнија на дужим и због тога сам забележила победу. Нама је битно да пливамо, да се дружимо, а победа нека припадне заиста бољем у датом тренутку - исправно резонује Марија Станић.

Јована је први пут учествовала на бечејском маратону са 12 година и победила је. Не само тада, већ и у наредна три маратона. Сада је Марија била бржа од ње за четири и по секунде.

- Марија се заиста боље сналази на краћим стазама. Овогодишњи је првак државе на 5.000, а ја сам на 10.000 метара. Најважније је да смо ми здраве и да пливамо. Међу нама влада здрава конкуренција. Видите и сами, не раздвајамо се читав дан - с осмехом се укључила у разговор Јована Јечански.

Овогодишњи маратон у Бечеју окупио је укупно 82 пливача, од којих су 26 биле даме, а преосталих 56 мушкарци. Апсолутним победницима су припали пехари, а по троје првопласираних у свакој од 16 узрасних категорија награђени су медаљама одговарајућег сјаја.  

В. Јанков   

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести