Почела реконструкција хале "Александар Николић"

БЕОГРАД: Реконструкција хале "Александар Николић" у оквиру спортског комплекса "Пионир" почела је данас, вредност радова је два милиона евра и биће завршени до краја септембра, а како је најављено, биће уређен и плато испред те хале на коме ће бити откривена биста Александра Николића, кошаркашког стручњака по коме је хала добила име 2016. године.
1
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

"Данас је почела дугоочекивана реконструкција хале ''Александар Николић'' која постоји већ 46 година и за све то време у њу није озбиљно улагано, односно нису рађене темељне реконструкције", рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је присуствовао почетку радова који ће, како је најавио, бити завршени до краја септембра.

Хала "Александар Николић" тренутно може да прими 5.600 посетилаца, с телескопским трибинама укупно 6.300, а заменом постојећих столица капацитет седећих места биће повећан на више од 8.000, рекао је Весић и додао да повећање капацитета хале неће мењати габарите објекта.

Поред нових седишта и телескопских трибина, радови ће обухватити и замену паркета, кошева, сервис система за климатизацију, уградњу нових видео екрана и резултатских семафора, као и осветљења и сигналних лампи.

На објекту ће, осим тога, бити изведена замена електроинсталација, изолатерски радови и замена унутрашње столарије, као и реконструкција тоалета и ВИП ложа.

"Комплетна санација ће бити урађена по ФИБА стандардима и овде ће моћи да се играју сва кошаркашка такмичења. Нажалост, с обзиром да скоро пет деценија овде није рађена темељна реконструкција, дошли смо у ситуацију да је малтене било немогуће да се овде играју међународна такмичења. После ове реконструкције, таква такмичења ће поново моћи да се одржавају", рекао је Весић.

Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Навео је да је посебно срећан што дворана носи име Александар Николић и додао да је то учињено на предлог председника Олимпијског комитета Србије и професионалног кошаркашког тренера Божидара Маљковића.

"Александар Николић је заслужио да хала носи његово име", рекао је заменик градоначелника.

Он је рекао да је ова реконструкција велики захават за Београд и додао да нема Београђанина који није посетио халу "Александар Николић", која се раније звала хала Пионир, и кога за ту халу не вежу лепе успомене, без обзира за који клуб навија.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић је најавио да ће бити уређен и плато испред хале "Александар Николић" на коме ће се налазити биста Александра Николића.

Градска секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић је рекла да је веома поносна јер Град улаже пуно у спорт и истакла да ће се улагати још више.

Навела је да је "Пионир" храм спорта и захвалила председнику Србије Александру Вучићу што воли, познаје и помаже спорт.

Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Директор СРЦ "Ташмајдан" Милан Нововић изразио је задовољство што су почели радови на реконструкцији хале "Александар Николић" и истакао да ће та хала бити функционалнија и удобнија за спортисте, али и за публику.

"Захваљујем председнику Србије који је ову идеју здушно подржао и људима из Града Београда, а посебно заменику градоначелника који је пре три године први пут са мном причао на ову тему. Моје задовољство тиме што смо кренули са овим радовима је заиста немерљиво", додао је Нововић.

Реконструкција дворане "Александар Николић" део је припрема тог објекта за све строже стандарде у организацији међународних спортских догађаја, па ће у том смислу посебна пажња бити посвећена унапређењу система за безбедност посетилаца, противпожарних механизама, евакуационих пролаза и пратеће сигнализације.

У оквиру кровне конструкције биће урађена санација и заштита челичне конструкције, замена оштећених лимених елемената и изградња нових "мачијих" стаза за приступ рефлекторима.

Нове телескопске трибине имаће нешто већи капацитет од досадашњих, биће укупне дужине 47 метара, имаће елетро-погон и састојаће се од 15 седећих редова. 

Спортски комплекс "Пионир" отворен је у мају пре 46 година, по пројекту архитеката Драгољуба и Љиљане Бакић.

Комплекс се састоји од две дворане, велике хале "Александар Николић" и мање Ледене дворане.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести