Почиње бициклистичка сезона у Србији: Нови Сад база током јула

После дуге паузе, коначно ће се и бициклисти активирати и прву брдску трку одвозати 14. јуна у Шиду, када ће почети сезона у Србији.
Jovana Crnogorac
Фото: Јована Црногорац, фото: Приватна архива

Као и у другим спортовима, календар двоточкаша морао је драстично да буде измењен. На срећу свих учесника, познати су термини такмичења која ће се одржати до краја септембра. За сада је Куп Србије једино надметање у јуну, а већ следећег месеца Нови Сад ће бити домаћин пет трка у календару Међународне бициклистичке уније (УЦИ).

– Морали смо да ревидирамо календар због паузе услед коронавируса. Сада нам је распоред у јулу, августу и септембру - пун. Током читавог јула практично ћемо бити у Новом Саду. Трке УЦИ прве категорије одржаће се на Андревљу, на Фрушкој гори. Две ће бити једнодневне, а три етапне, које ће се возити четири дана – рекао је Немања Вајс, селектор репрезентације Србије у брдском бициклизму.


Прва друмска трка у Шиду

Друмски бициклисти, такође ће овог месеца почети с такмичењима. Прва трка (Куп Србије) под називом “Улицама Саве Шумановића”, одржаће се 28. јуна у Шиду. У јулу ће бити организоване још три трке, док је календар у  августу и септембру поприлично густ, јер тада ће се одржати и државна првенства. Сезона у друмском бициклизму трајаће до 17. октобра. 


Прва трка трајаће од 2. до 5. јула, друга од 8. до 11, а потом следе две једнодневне (12. и 15. јула). Последње такмичење на Андревљу заказано је за период од 16. до 19. јула. Крајем месеца (26. јула), Стражилово ће бити домаћин, такође УЦИ трке, која је окарактерисана да припада другој категорији.

– Наши најбољи бициклисти учествоваће на тим тркама предвођени Јованом Црногорац, а имамо доста и страних такмичара, који су у овом тренутку у могућности да допутују у Србију. За сада долазе возачи из шест земаља. Новозеланђанин Семјуел Гејз, бивши првак света у категорији испод 23 године, који је током короне остао у Словачкој, биће на стартној листи. Њему ће се придружити и гости из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Словачке, Немачке и Француске.

Државно првенство је 8. августа у Рашкој, а за сада стоји да ће се одржати и Светски шампионат, где би Србија требало да има представницу.

– То је на програму 3. октобра у Аустрији, а Јована Црногорац требало би да учествује и било би јој то девето првенство света у каријери – закључио је Немања Вајс.

Јована Црногорац, чланица Бициклистичког клуба Нови Сад, учесница је Олимпијских игара у Рију 2016, а на њу се рачуна да ће бранити боје Србије и у Токију, следеће године.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести