ПОЛ ПОЗИЦИЈА ЗА ХОРХЕА МАРТИНА У ЛЕ МАНУ пред Велику награду Француске у Мото ГП-ију (ВИДЕО)

Возач Прамак Дукатија Хорхе Мартин освојио је пол позицију за Велику награду Француске, пету трку сезоне Мото ГП шампионата.
s
Фото: Moto GP

Шпанац, који је класа за себе од почетка викенда у Ле Ману, до најбоље стартне позиције дошао рекордним кругом од 1:29.919 минута, упркос паду у финишу квалификација.

 

Најближи Мартину био је бранилац титуле Франческо Бањаја, који је имао нешто мање од две десетинке заостатка, а такође је квалификације завршио у шљунку. Њима двојици ће се у првом реду придружити Маверик Вињалес на Априлији, који је био две десетинке даље.

Поред падова у финишу и невероватног Мартиновог круга, квалификације је обележила и рана елиминација осмоструког светског шампиона Марка Маркеса. Возач Гресинија ће на обе трке овог викенда бити 13. на старту.

Мартин је у квалификацијама наставио тамо где је стао у тренинзима и само је померао границу, па је тако постао први човек који је у Ле Ману возио бржи круг од једног и по минута. Ипак, возач Прамака је излетео са стазе у самом финишу квалификација, да би се исто потом десило и са Бањајом, који је једини имао шансу да га угрози. Нису њих двојица били једини који су завршили поред стазе у тим тренуцима, већ је исти случај био и са другим возачем Априлије Алешом Еспаргаром и Џеком Милером из КТМ рејсинга.

Пошто су жуте заставице уклоњене, само двојица возача су успела да заврше своје брзе кругове пре истека времена, а то су били Фабио ди Ђанантонио и Марко Бецеки из ВР46 тима. Диђа је био четврти, пратио га је прошлогодишњи победник, испред Алеша, док је седми био возач Гас Гаса Педро Акоста. Најбољу десеторицу комплетирали су Фабио Квартараро, Франко Морбидели и Енеа Бастијанини, којег је квар мењача онемогућио да дође до бољег пласмана.

Што се тиче Маркеса, он ће стартовати као 13, иза Милера и Мигела Оливеире, који га је претекао у самом финишу првог дела квалификација и прошао даље. Возач Гресинија је пратио Бастијанинија у првом делу квалификација, Бестија је прошао даље, док је Шпанца коштало излетање Жоана Зарка пред сам финиш.

Возач Фантика Арон Канет стартоваће са пол позиције на Великој награди Француске, петој трци сезоне Мото2 категорији.  Шпанац, који је пред две недеље у Хересу задобио прелом чланка, због чега су му потребне штаке да би дошао до свог мотоцикла, у Ле Ману је уписао 10. пол позицију у каријери у времену од 1:35.037 минута. Квалификације, ипак, нису прошле без проблема за Канета, пошто је имао пад у финишу, али нико није успео да га угрози. Друго место заузео је Џо Робертс из Американ рејсинга, који је имао 136 хиљадитинки заостатка, док је треће време имао возач МТ хелметса Серхио Гарсија.

Возач Аспара Давид Алонсо дошао је до треће пол позиције заредом, пошто је био најбржи у квалификацијама пред Велику награду Француске, трећу трку сезоне Мото3 категорији. Млади Колумбијац, који до трке у Остину ниједном није стартовао са пол позиције, до треће у каријери је стигао рекордним кругом за најслабију категорију у времену од 1:40.114 минута. Алонсо је пол освојио са 11 хиљадитинки предности у односу на Данијела Олгада из Тех3 тима, док је трећи био Хосе Антонио Руеда који брани боје Ред Бул КТМ Ајо тима. Руеда је био три десетинке иза Алонса.

Трка у Мото3 категорији на програму је у недељу од 11 часова, у Мото 2 од 12.15, а у Мото ГП-ију од 14 часова.

(Дневник/Спорт клуб)

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести