ПОСЛЕ ДРАМЕ У ФИНИШУ: Ферштапен славио у Имоли

Возач Ред була Макс Ферштапен тријумфовао је на Великој награди Ређо Емилије, седмој трци овогодишњег шампионата Формуле 1.
1
Фото: Tanjug (AP Photo/Luca Bruno)

Холанђанин је уписао трећу победу на стази „Енцо и Дино Ферари“ у Имоли и уједно пету ове сезоне, за 59. тријумф у каријери. Друго место је припало Ланду Норису у Мекларену, који је омогућио драму у финишу, да би у циљу њих двојицу делила секунда. Трећи је био возач Ферарија Шарл Леклер.

Током већег дела трке чинило се да је Ферштапен на сигурном путу да се врати на највиши степеник победничког постоља, али је дошло до драматичног финиша. За то се постарао Норис, који је у последњих 10 кругова почео да сустиже актуелног шампиона, да константно смањује разлику и у последњи круг уђе са заостатком мањим од секунде. Ипак, Британац није успео да дође до прилике да нападне возача Ред була, који је имао проблем са батеријом, пошто је Ферштапен одвозао без грешке.

Норис, који је пре две недеље дошао до прве победе у каријери, много времена је изгубио после старта, када се Холанђанин врло брзо одвојио и побегао ривалима. Леклер је на трећем месту возио усамљену трку, иако је у једном тренутку пришао Норису на око секунде, а на крају је имао шест секунди предности у односу на Оскара Пјастрија у другом Мекларену. Аустралијанац је изашао као победник из дуела са возачем Ферарија Карлосом Сајнцом, пошто је због казне померен са другог на пето место на старту.

Најбољи међу осталима био је седмоструки светски шампион Луис Хамилтон, испред тимског колеге из Мерцедеса Џорџа Расела и Серхија Переса у болиду Ред була. Освајаче бодова комплетирали су Ленс Строл у Астон Мартину и возач РБ тима Јуки Цунода.

Велика награда Ређо Емилије, која се возила после годину дана паузе изазване поплавама у том региону, протекла је без инцидената, ако се изузме онај у боксу када возачу Вилијамса Алексу Албону нису причврстили један точак, па је тако возио целу трку до повратка у бокс. Тајланђанин је, ипак, касније био приморан да одустане и једини није завршио седму трку сезоне.

Ферштапен на челу генералног пласмана сада има 161 бод, Леклер је други са 113, а Перес трећи са 107.

Наредна трка Формуле 1 вози се већ следећег викенда за Велику награду Монака на улицама Монте Карла.

(Дневник/Спорт клуб)

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести