Потписани уговори о финансирању пројеката из области спорта

БЕОГРАД: Министарство омладине и спорта потписало је данас уговоре са представницима локалних самоуправа и удружења о финасирању 96 пројеката из домена спорта, у укупном износу од 240 милиона динара.
udovicic, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Новац је обезбеђен у оквиру конкурса које је Министарство омладине и спорта расписало за пројекте који су усмерени ка остваривању циљева Националне стратегије за младе.

Ресорни министар Вања Удовичић исказао је уверење да ће ова донација омогућити целокупном друштву да, како каже, квалитетније проводе слободно време.

"Кроз повезивање младих на регионалном и глобалном нивоу, кроз различите видове едукација и информисања, са циљем непрестаног усавршавања младих, стварамо једну велику породицу, у којој заједно растемо, напредујемо и отварамо се ка свету нових идеја и иницијатива", рекао је Удовичић.

Министар је истакао и да је ове године обезбеђено 15 одсто више средстава за омладинске пројекте и навео да је број стипендија Фонда за младе таленте са некадашњих 1.000 повећан на 1.500 док је износ тих стипендија са 25 хиљада динара увећан на садашњих 30.000.

Представници локалних самоуправа и удружења изразили су захвалност министарству и Влади Републике Србије на, како кажу, подршци у стварању бољег амбијента за младе.

Међу њима је и председница општине Трстеник Милена Турк чија је општина добила два милиона динара за опремање омладинског клуба.

"Ова донација значиће нови кутак за насе младе људе где могу да се окупе, да иницирају своје идеје и на тај начин допринети развоју спорта у нашем месту", навела је Турк.

Представник удружења ОПЕНС, Вукашин Гвозденовић појаснио је да добијених 5,5 милиона динара планирају да инвестирају како су навели у свеопшту анализу како би се направио модел омладинског центра који би проширили у целој земљи.

"Ова подршка значи да видимо како тај модел, који смо пилотирали у Новом Саду, кад је град изабран за омладинску престоницу Европе, да проширимо у целој Србији. План је да обиђемо све округе и два округа на Косову и Метохији, да разговарамо са представницима општина да видимо који су то стандарди да би се нешто могло звати омладински центар", рекао је Гвозденовић.

Савез студената медицинског факултета и младих здравствених радника добио је милион и триста хиљада динара за пројекат "Превенција едукацијом".

Испред овог савеза је речено да овај пројекат треба да допринесе, како кажу, едукацији младих у циљу бављења здравијим начином живота како би се предупредиле многе болести.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести