ПРЕД ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У СТРЕЉАШТВУ У ЂЕРУ: Никад масовнија репрезентација резултат дугогодишњег улагања

Мађарски град Ђер ће по трећи пут у осам година година бити домаћин шампионата Старог континента у стрељаштву.
1
Фото: Јуниорска репрезентација Србије, фото: ССС

Од понедељка до суботе у „Ауди арени“ у Ђеру биће одржано 53. првенство Европе ваздушним оружјем.

Континентални шампионати ваздушним оружјем су у истом борилишту одржани и 2016. и 2018. Оба пута, репрезентације Србије су имале успеха у „Ауди арени“, названој по чувеном произвођачу аутомобила, који једну од својих фабрика има управо у Ђеру. Наши стрелци су 2016. године освојили четири златне, једну сребрну и две бронзане медаље. Две године касније биланс је био четири сребра и три бронзе.

По обичају, шампионат почиње јуниорским такмичењима. Србију ће у омладинском делу програма од понедељка до среде представљати 15 такмичара. Сениорски шампионат Европе траје од четвртка до суботе.


Састав јуниорске селекције Србије на ЕП у Ђеру

Пушка, јуниорке: Александра Хавран (Нови Сад 1790), Емилија Поњавић (Трстеник 1893), Љиљана Цветковић (Ниш 1881), Ања Кнежевић (Нови Београд-Ушће), Ива Ракоњац (Панчево 1813).

Пушка, јуниори: Урош Алексић („Чика Мата“), Алекса Ракоњац (Панчево 1813), Петар Ердеи (Нови Сад 1790)

Пиштољ, јуниори: Лука Милошевић (Академац), Марко Нинковић (Панчево 1813), Урош Гајић (Ниш 1881)

Пиштољ, јуниорке: Елеонора Радуловић (Олимпик 011), Нађа Мартиновић (Партизан), Кристина Пејовић (Нови Београд Ушће), Теа Микец (Полицајац).

У понедељак, првог дана јуниорског ЕП, биће одржана појединачна (уједно и екипна такмичења) пушком, као и надметања микс парова пиштољем.

Фото: Стручни штаб, фото: ССС

У стручном штабу су уз спортског директора Драгана Марковића и селекторе Драгана Доневића и Јасну Шекарић, и Иван Манојловић, Саша Икер и Стефан Вишекруна. Са стрелцима су и лични тренери, по позиву селектора, Дарко Јовановић, Горан Стојадиновић, Лидија Михајловић, Петар Николић и Љубиша Ракоњац.


- Ове године ћемо први пут на Европском првенству у неким дисциплинама имати више од по три такмичара или такмичарке. Та могућност је отворена већ неколико година. Сада смо одлучили да је искористимо, јер имамо доста стрелаца који су се последњим резултатима издвојили од других у нашој земљи и заслужили да добију шансу. У неколико дисциплина, укључујући и две јуниорске, имаћемо по више од три представника – каже спортски директор Стрељачког савеза Србије Драган Марковић.

Национални тим Србије никад до сада није била овако бројна, учествоваће 15 јуниора и 16 сениорских стрелаца. Први пут после дуго времена, Србија ће се на великом такмичењу у свакој дисциплини борити за екипни пласман.

За разлику од претходних година, у конкуренцији за пласман ће бити и обе омладинске екипе пиштољем. Последњих неколико Србија није имала довољно јуниора и јуниорки  у овим дисциплинама који би достизали ниво неопходан да би се појавили на Европском првенству.


Екипни изазов

Формат стрељачких такмичења се протеклих година доста мењао. Тако и Европско првенство у Ђеру доноси једну промену, односно повратак на старо.

Неће бити одржана посебна екипна надметања као на неколико претходних шампионата Старог континента и на Европским играма.  Екипни пласман ће бити одређен на исти начин као и пре увођења одвојеног тимског такмичења – збиром резултата три пријављена стрелца у појединачним квалификацијама. Прошле године, тим системом су се делиле тимске медаље на Светском првенству.

Међутим, у Ђеру ће бити одржана специјална екипна такмичења „Челенџ Европске стрељачке федерације“, у склопу ревијалног дела шампионата. Сваки национални савез има право да пријави по једну екипу у свакој дисциплини. Такмичење је подељено у три фазе – квалификације, четвртфинале (са осам најбољих по дисциплини) и мечеви за медаље.

„Челенџ“ такмичења за јуниоре и јуниорке ће бити одржани у уторак и среду, а за сениоре и сениорке последњег дана првенства, у суботу 2. марта.


- То што сада имамо толико младих стрелаца пиштољем је резултат вишегодишњег рада и улагања Стрељачког савеза Србије. Пре неколико година је кроз Програм помоћи клубовима, за наше чланице обезбеђено 100 ваздушним пиштоља. Први резултат те акције била је масовност. У последњих четири, пет година број стрелаца пиштољем на нашим националним такмичењима млађих категорија је двоструко увећан. Из те масовности, неки су се издвојили и добијају прилику у репрезентацији. Свесни смо да нису још увек конкурентни за финала, јер пред њима је још доста труда и рада. Сви су они још млади, у екипи имамо и 16-годишњаке и 17-годишњаке. Потребно је и доста времена да прође да би стрелац пиштољем достигао зрелост, али изненађења су могућа.

У такмичењима пушком Србију ће представљати пет јуниорки и три јуниора. Обе омладинске селекције пушком су на прошлогодишњем ЕП освојиле бронзане медаље.

- Женска јуниорска екипа пушком, у којој су све девојке које су учествовале и на прошлогодишњем Европском првенству, је кандидат за медаљу. Мушки јуниорски тим овим оружјем је подмлађен, али могао би и он да уђе у борбу за висок пласман, као и неки од појединаца. У сваком случају, јуниори немају императив резултата, битно је да пруже најбоље што сада могу – закључио је Марковић.

По правилима, сви стрелци у јуниорским појединачним квалификацијама су у конкуренцији за пласман у финале. Међутим, с обзиром да једна земља не може да има више од тројицу представника у финалу, уколико се четири члана исте репрезентације пласира међу првих осам у квалификацијама, четврти од њих неће наставити борбу за медаље, већ укупно деветопласирани у квалификацијама.ће „уступити место“ деветопласираном.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести