Пред последњу овогодишњу трку у Мото ГП: Оливеири пол позиција

Возач КТМ тима Мигел Оливеира освојио је пол позицију пред Велику награду Португала, последњу трку овогодишњег Мото ГП шампионата.
oliveira
Фото: Youtube Printscreen

Млади Португалац је на свом домаћем терену, на стази “Алгарве” поставио рекорд стазе у времену од 1:38.892 минута и тако дошао до прве пол позиције у краљевској класи, а пете у каријери. Уједно је постао први представник своје земље који је тријумфовао у квалификацијама у најјачој категорији.Оливеири је у борби за пол позицију најближи био Франко Морбидели на Петронас Јамахи, а његов заостатак био је 44 хиљадитинке. Десетинку даље нашао се возач Прамак Дукатија Џек Милер, који ће комплетирати први стартни ред у недељу од 15 часова, уз директан пренос на Спорт Клубу 3.

Сама борба за пол одлучена је у последњим тренуцима, када је Оливеира надмашио Морбиделија, који је већи део другог дела квалификација провео на челу. Италијан је претходно морао да прође кроз први део, а поред јединог домаћег возача у краљевској класи у конкуренцији је још био и Милер, али је изгубио много времена у последњем сектору.

Најбољу тројицу следио је возач ЛЦР Хонде Кал Крачлоу, испред Фабија Квартарара на другој Јамахи екипе Петронас, возача Репсол Хонде Штефана Брадла и Жоана Зарка из Авинтије. Французу је у четвртом тренингу, иначе, настрадала погонска јединица, а пошто се он није зауставио, већ је остао на стази, због уља које је оставио са собом квалификације су касниле неколико минута. Осмо време имао је возач Јамахе Маверик Вињалес, а међу првих десет нашли су се и Пол Еспаргаро, који вози за КТМ, и Алекс Ринс на Сузукију.

Ринсов заостатак на 10. позицији био је 575 хиљадитинку у односу на Оливеиру, а његов тимски колега и нови шампион Ђоан Мир имао је квалификације за заборав. Мир је имао тек 10. време у првом делу квалификација, што значи да ће недељну Велику награду Португала започети са 20. позиције. Испред новог шампиона, између осталих, нашли су се Андреа Довициозо на 12. месту, Алеш Еспаргаро на 14, Валентино Роси, који ће стартовати као 17, Данило Петручи на позицији иза ’Доктора’.

С. Р.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести