ПРОГЛАШЕНИ СПОРТИСТИ ГОДИНЕ АП ВОЈВОДИНА У 67. ИЗБОРУ "ДНЕВНИКА": Ласкаво признање Ивани Шпановић (ФОТО/ВИДЕО)

Од давне 1956. године, "Дневник" традиционално бира најбоље спортисте у Аутономној покрајини Војводина, па је и у смирај 2023. прогласио најуспешније појединце.
d
Фото: Dnevnik.rs

Од давне 1956. године, "Дневник" традиционално бира најбоље спортисте у Аутономној покрајини Војводина, па је и у смирај 2023. прогласио најуспешније појединце. Сјајних оствaрења било је на претек, па је жири нашег листа морао прецизно да извага сваки резултат и да тек онда донесе одлуку о лауреатима.

Њу је данас саопштио у Мастер центру Новосадског сајма и то у присуству великог броја спортиста, његових пријатеља, али и људи из свих сфера друштвено-политичког живота Новог Сада и АП Војводина.


На једном месту прошлост, садашњост и будућност војвођанског спорта

„Дневников" избор за спортисту године увек привуче велику пажњу, што је и логично, с обзирома на присуство европских, светских и олимпијских шампиона, којима је после напорне календарске године права сатисфакција да заједно на једном месту саберу утиске и поделе заслужена признања које им додељује најстарији новосадски лист.

Овај пут је Ивана Шпановић заслужила да буде најбоља, након што је наставила са великим успесима и овенчала се новим бројним одличјима у скоку удаљ.

Фото: Dnevnik.rs

Да "Дневник" на одговарајући начин испраћа како актуелне, тако и будуће звезде, потврдило је и то што је Луна Вујовић, шампионка Вимблдона до 14 година и првакиња Европе у тенису до 15 година добила главну награду у свом спорту. "Дневник" води рачуна и о спортским легендама, тако да је све то у комбинацији допринело још једној манифестацији која је обележила годину и уједно најавила наредну, са жељом да буде још успешнија за војвођанске спортисте и клубове.

Фото: Dnevnik.rs

Ова је и те како била успешна. О томе сведоче бројна признања, то што су ,,Дневникови" лауреати најбољи чак и у светским оквирима. Колико год то лепо звучало, није најважније. Најважнији је амбијент у којем је наш лист 81. први пут организује овај престижни догађај, на којем у први план увек избије дружење, иако, мора да се призна, постоји и доза такмичарског карактера. Све то употпуњује манифестацију, која је из године у годину све праћенија, са разлогом. Осим пехара и плакета које ће красити витрине успешних спортиста Војводине, осмех на лицу највеће је признање сваког од присутних, било да је реч о добитницима награда, њиховим породицама, пријатељима или новинарима, који су се потрудили да извештавањем заокруже читав догађај.


У име нашег листа, присутнима се обратила генерална директорка "Дневника" Сандра Малишић.

- Драго ми је што сте дошли у великом  броју и користим прилику да честитам свим добитницима наших признања - истакла је Малишићева. - Надам се да ће се наша традиција наставити не само за наредну 81, већ и за много, много будућих година.

Фото: Директорица "Дневника" Сандра Малишић и Периша Пулетић, члан Извршног одбора Моби банке, генералног спонзора "Дневниковог" избора, фото: Дневник

У већ 67. по реду избору нашег листа, чиме се он одавно профилисао као најстарији у Србији, дилема није постојала: најбоља је светска првакиња у скоку удаљ, атлетичарка новосадске Војводине и прва дама овдашњег спорта уопште - Ивана Шпановић. Она је, на СП у Будимпешти, освојила златну медаљу, уједно поставивши нови рекорд Србије од 7,14 метара. Ово јој је већ трећа награда намењена најбољем појединцу у једној календарској години, пошто је прва на листи била и 2013, односно 2018. године.

- Велики поздрав свима шаљем из Јужне Африке, где се налазим на припремама за Олимпијске игре у Паризу наредне године - видео поруком се Ивана обратила присутнима. - Жао ми је што нисам у могућности да данас будем с вама, а овом приликом желим да се захвалим "Дневнику" на годишњој награди. Иза мене је остала веома успешна година и поносна сам на све оно што сам, заједно са својим тимом, у њој урадила. Једва чекам наступ у Паризу и надам се да ћемо се у ово време следеће године поново видети. Честитам свим добитницима "Дневникове" награде и свима вам желим успешну годину која ускоро долази.

Фото: Дневник/С. Шушњевић/Другопласирани спортста АП Војводине Михаило Васић


 МИХАИЛО ВАСИЋ, БАСКЕТАШ, ДРУГОПЛАСИРАНИ СПОРТИСТА: Одлична година

Другопласирани у „Дневниковом" избору, баскеташ Михаило Васић који је Србији донео светско злато на СП у Бечу,  присутнима се обратио следећим речима:

– Иза нас је одлична година и искрено се надам да ће и следећа, олимпијска, бити иста таква - рекао је Васић. - "Дневнику" се захваљујем на признању, а осталим лауреатима честитам на сјајним резултатима. Уједно, свим присутнима желим пуно успеха у наредном периоду, као и срећне новогодишње, односно божићне празнике.


Фото: Најбољи спортисти Војводине у "Дневниковом" избору

У име Иване Шпановић, пехар је примила Тамара Радојичић, талентована атлетичарка новосадске Војводине.


МИЛИЦА НОВАКОВИЋ, КАЈАКАШИЦА, ТРЕЋЕПЛАСИРАНИ СПОРТИСТА: Успешан повратак

Трећепласирана у „Дневниковом" избору за 2023. је најбоља кајакашица Србије Милица Новаковић, која је ове сезоне освојила сребро и бронзу на ЕП на Бледу, а оверила је и олимпијску норму за Париз 2024.

– Честитам свим добитницима признања. После паузе након порођаја сезона није могла да буде успешнија. Хвала „Дневнику” што је испратио мој и успех других кајакаша и хвала за награду, која увек има посебан значај.


Други у избору нашег листа је баскеташ Михаило Васић, члан Лимана из Српске Атине, који је, у Бечу, заједно са Страхињом Стојачићем, Марком Бранковићем и Дејаном Мајсторовићем, донео златно одличје на планетарном првенству нашој земљи. Тиме је овај 30-годишњи Новосађанин комплетирао пласман на једно од прва три места у "Дневниковом" избору, пошто је прошле године био најбољи, а 2021. припало му је треће место.


БРАНКА ТИЦА, ОДБОЈКАШИЦА ЈЕДИНСТВА: Награда за тим

– Захвална сам што ме је „Дневник” изабрао за најбољу одбојкашицу Војводине. Прошлу сезону смо крунисале титулом државног првака и ова награда је заслуга целе екипе – рекла је Тица.

ТИЈАНА ЈОКИЋ, СТОНОТЕНИСЕРКА НОВИ САД: Значај у каријери

– Признања значе за самопоуздање и дају подстрек за даљи рад, да се резултати побољшају и буду бољи. Могу слободно да кажем у име свих спортиста који су били на „Дневниковој” додели да ова награда заиста много значи у целокупној каријери – истакла је Јокићева.


Фото: Дневник/С. Шушњевић

УРУЧЕНЕ И ТРИ СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ: Лауреати Спиновци, бодибилдер и планинари

На овогодишњем "Дневниковом" избору уручена су и три специјална признања. Награђени су СТК ОСИ Спин из Новог Сада, чији су чланови од осам медаља са овогодишњег Европског првенства за стонотенисере са  инвалидитом освојили шест одличја, а то су Борислава Парић Ранковић, Нада Матић и Митар Паликућа. Такође признање је добио и бодибилдер Дејан Радовановић, државни, балкански, европски и светски шампион.

Подвигом године оцењен је поход новосадских планинара на чувени Камино де Сантијаго на Пиринејском полуострву. За месец дана прешли су 918 километара, а екипу од 14 чланова ПСД Железничар предводили су Љубица Селаковић Бандић и Жарко Атанасовски.


Трећа у овогодишњем избору је кајакашица Војводине Милица Новаковић (девојачко Старовић), која се у години на измаку, и то после паузе од годину дана - због порођаја, с Европског првенства у Кракову  вратила с две медаље, освојивши сребро у једноседу на 200 и бронзу у олимпијској дисциплини, једноседу на 500 метара. Шлаг на торту ставила је на Првенству света у Дуизбургу, где је предводила младу поставу женског четверца Србије на 500 метара, који је изборио норму за Олимпијске игре у Паризу.

БОРИСЛАВА ПЕРИЋ РАНКОВИЋ И МИТАР ПАЛИКУЋА, ЧЛАНОВИ СПИНА НОСИОЦА СПЕЦИЛАНОГ ПРИЗНАЊА: Надамо се да ће се традиција наставити

Борислава Перић Ранковић, параолимпијска шампионка из Рија у пребогатој каријери је освојила све што се освојити може у стоном тенису за особе са инвалидитетом.

– Увек је лепо када вас лист који вас прати од самог почеткавашег освајања медаља прогласи за најбољег, нека је то и специјално признање. Али, једноставно се види колико нас „Дневник" прати и нама спортистима је веома драго када се нађемо у избору најбољих спортиста "Дневника". Надамо се да ће се та традиција наставити чак и када ми старији стонотенисери одемо у пензију. Верујемо да ће неки млађи наставити нашу традицију и у неку руку проности глас о нама у "Дневнику" као што смо и ми за оне који су били пре нас – рекла је Перић Ранковић.

Фото: Dnevnik.rs


ЈАСМИНА ЈУРАС: Ово је престижна награда

Јасмина Јурас председница Спортског савеза Војводине, је бивша кошаркашица и тренутно еминентни кошаркашки и баскет судија.

– Желела бих да се захвалим и ове године на позиву, јер је велика част да будеш на једној овако великој церемонији и додели награда. Желим овим путем да честитам свим лауреатима на постигнутим резултатима и наградама за ову годину. Сматрам да је ово једна престижна награда за све награђене, пошто "Дневник" има еминентан избор и то у многим спортоваима. Такође, велика је конкуренција и није лако изабрати најбоље међу најбољима и ви то радите онако на највишем новоу. Желим да и следеће године буде још више награђених и да се поново дружимо у оволиком броју – рекла је Јурасова.


Митар Паликућа један је од наших најбољих стоноитенисера са инвалидитетом и освајач бронзе са ПОИ У Рију.  Ове године је освојио на Европском првенству у Шефилду злато у миксуса Надом Матић и бронзе појединачно и у дублу са Младеном Ћирићем.

– Сваке године смо у конкуренцији за најбоље спортистеза особе са инвалидитетом. Пре свега наш СТК ОСИ Спин, сваке године се враћамо са мноштвом медаља са највећих такмичења, тако је било и ове године са Еврооског првенства у Шефилду. Од осам медаља шест су освојили чланови Спина. надам се да ћемо наставити традицију освајања медаља и наравно хвала "Дневнику" на свим овим признањима до сада - казао је Паликућа.

ПРОСЛАВЉЕНЕ РУКОМЕТНЕ И БОКСЕРСКЕ ЛЕГЕНДЕ НА НАШЕМ ИЗБОРУ: Лепа традиција великог листа

Момир Рнић, рукометна легенда бивше Југославије и зрењанинског Пролетера. Освајач олимпијског злата из Лос Анђелеса и бронзе из Селула, те светског злата из Швајцарске и сребра из Западне Немачке.

– Изузетно ми је драго да увек дођем на "Дневников" избор најбољих спортиста и то поштујем. То је лепа традиција једног великог листа који то одржава. И у моје време је то тако било, али не на овакакв начин. Сматрам својом дужношћу да сваке године дођем и видим доста својих пријатеља и другара. Из године у годину "Дневник" расте и као лист, а и избор спортиосте је из године у годину све бољи. Мени се то допада и препоручујем да "Дневник" само овако настави - казао је Рнић.

Фото: Dnevnik.rs


ТАДИЈА КАЧАР: Без Дневника се не може

Боксерска легенда Тадија Качар изјавио је да је "Дневник" неизоставан почетак сваког његовог дана.

– Традиционална анкета, најдужа у Србији, то је за велико поштовање и наш Двеник је нешто што смо ми, откад се знамо, почели да читамо. Прве новине које узмем су "Дневник", а после "Спортски журнал". Тако је ово велика сатисфакција спортистима из Војводине и признање за све што су урадили у претходној години и током каријере. "Дневник" сваке године организује ову доделу на високом нивоу – рекао је Качар.


Ђурађ Трбојевић, бивши рукометаш, сада успешни рукометни тренер чест је гост на "Дневниковим" изборима најбољих спортиста.


РАЈКО ПРОДАНОВИЋ, ГЕНСЕК РСВ: Дневников избор на понос

Генерални секретар Рукометног савеза Војводине и прослављени рукометаш Рајко Продановић истакао је да је избор спортисте сјајан догађај и да је када је његов спорт у питању награда отишла у праве руке.

Фото: Dnevnik.rs

– Дневников избор најбољег спортисте Војводине је нешто чиме се сви спортски радници поносе. Веома је важно да се сваке године диже лествица и заиста стандард расте из године у годину. Веома ми је драго што у Војводини имамо велики број успешних спортова. Када је реч о најбољем рукометашу Луки Рогану сматрам да је он у потпуности заслужио ласкаво рпизнање. Он је сјајан момак и спортиста и сигурно да су пред њим године успеха. Оно што му желим и надам се да ће још дуго остати у Војводини пошто клуб има велике планове и жели да се у наредним годинама такмичи у Лиги шампиона што је веома битно за развој рукомета код нас – поручио је Продановић.


- Поносан сам што сам дугио година у рукометном спорту и дугогодишњи сам пратиоц листа "Дневник", поготово спортских страна. Избор спортисте је и ове године одлично организован и величанствен, а такође и показује да је "Дневник" најквалитетнији лист и да је његов избор спортисте најбољи на овим просторима - казао је Трбојевић.

ПРОСЛАВЉЕНИ ОДБОЈКАШ ВАСА МИЈИЋ И РВАЧКА ЛЕГЕНДА И ТРЕНЕР АЛЕКСАНДАР ЈОВАНЧЕВИЋ: Овакав избор има огромну вредност

Васа Мијић је један од "Дневникових" лауреата, познати одбојкаш, освајач олимпијског злата из Сиднеја и одбојкашки радник.

- Честитам свим добитницима. Била је ово година пуна спортских догађаја и великих такмичења, светских и европских шампионата. Поново смо представљали Србију у најбољем светлу. Много медаља је освојено и "Дневнику" је поново припао тежак задатак да изабере најбоље. Поново је ту уз спортисте и ја вам се захваљујем на томе, што пратетие спорт и спортисте и надам се да ћетако бити и убудуће - казао је Мијић.

Фото: Dnevnik.rs

Александар Јованчевић један од бивших "Дневникових" лауреата, познати рвач, а сада успешан и рвачки и кондициони тренер.

- Овакав избор има огромну вредност, јер траје већ толико година. Препознат је и признат од свих спортиста, спортских радника и стручњака на нивоу АП Војводине. Свакако не губи на квалитету свих ових година. Показао је и овога пута један завидан квалитет. Што и неки млади спортисти које најавимо први пут на оваквим приредбама после заузму место на звезданом небу српског спорта. Ова манифестација заслужује све похвале и на кон оволико година - казао је Јованчевић.

ЛИСТЕ

Атлетика

1. Ивана Вулета (Војводина, Нови Сад)

2. Адриана Вилагош (Сента)

3. Милица Гардашевић (Војводина, Нови Сад)

Баскет 3x3

1. Михаило Васић (Лиман)

2. Слободан Којић (Лиман)

3. Небојша Килијан (Лиман)

Бициклизам

1. Вељко Стојнић (Лотус тим, Сомбор)

2. Александар Роман (Рис сајклинг, Нови Сад)

3. Борис Поповић (Рис сајклинг, Нови Сад)

Бокс

1. Јован Николић (Сомбор)

2. Омер Аметовић (Сомбор)

Ватерполо

1. Петар Пајковић (Војводина, Нови Сад)

2. Богдан Брешћански (Војводина, Нови Сад)

3. Марко Бошковић (Војводина, Нови Сад)

Веслање

1. Милош Лавирац (Бегеј, Зрењанин)

2. Милош Бошков (Тамиш, Панчево)

3. Марко Јанчикин (Тамиш, Панчево)

Гимнастика

1. Иван Дејановић (Војводина, Нови Сад)

2. Нина Шабић (Спартак, Суботица)

3. Анђела Јауковић (Војводина, Нови Сад)

Дизање тегова

1. Тамаш Кајдочи (Спартак, Суботица)

2. Радмила Загорац (Херкулес, Бач)

3. Александар Саулић (Спатак, Суботица)

Кајак

1. Милица Новаковић (Војводина, Нови Сад)

2. Марко Драгосављевић (Таркет, Бачка Паланка)

3. Анђело Џомбета  (Војводина, Нови Сад)

Карате

1. Ђорђе Тешановић (Зрењанин)

2. Ђорђе Салапура (Зрењанин)

3. Владимир Брежанчић (Младост, Ново Милошево)

Коњички спорт

1. Алекса Ђукић (КЦ Новосадски сајам)

2. Нина Буквић (Викинг)

3. Сава Марковић (ИМпулс)

Кошарка

1. Филип Барна (Спартак Суботица)

2. Марко Љубичић (Војводина, Нови Сад)

3. Лана Марић (Војводина, Нови Сад)

Куглање

1. Хермина Лукач (Алимента, Нови Сад)

2. Јасмина Рашковић (Алимента, Нови Сад)

3. Данило Мандић (Вихор, Сомбор)

Одбојка

1. Бранка Тица (Јединство, Стара Пазова)

2. Тамара Миљевић (Јединство, Стара Пазова)

3. Лазар Бајандић (Војводина, Нови Сад)

Пливање

1. Андреј Барна (Спартак, Суботица)

2. Ања Црвеар (Динамо, Панчево)

3. Никола Аћин (Пролетер, Зрењанин)

Рвање

1. Георги Тибилов (Пролетер, Зрењанин)

2. Мате Немеш (Пролетер, Зрењанин)

3. Арслан Али (Пролетер, Зрењанин)

Рукомет

1. Лука Роган (Војводина, Нови Сад)

2. Симо Шијан (Војводина, Нови Сад)

3. Борис Пуховски (Војводина, Нови Сад)

Стони тенис

1. Тијана Јокић (Нови Сад)

2. Анета Максути (Нови Сад)

3. Богнар Бенце (Спартак, Суботица)

Стрељаштво

1. Миленко Себић (Нови Сад 1790)

2. Бранкица Зарић (Нови Сад 1790)

3. Душко Петров (Кикинда)

Тенис

1. Луна Вујовић (Спортланд Нови Сад)

2. Ласло Ђере (Сента)

3. Филип Крајиновић (Сомбор)

Фудбал

1. Саша Јовановић (ТСЦ)

2. Дејан Зукић (Војводина)

3. Тијана Филиповић (ЖФК Спартак)

Џудо

1. Александра Андрић (Новосадски, Нови Сад)

2. Милица Цвијић (Пролетер, Зрењанин)

2. Душан Граховац (Новосадски, Нови Сад)

Шах

1. Александар Инђић (Словен, Рума)

2. Марина Гајчин (Сирмијум, Ср. Митровица)

3. Роберт Маркуш (Нови Сад)

ДНЕВНИКОВА ВЕЧНА ЛИСТА

1. 1957. Доброслав Крстић (фудбал)

2. 1958. Олга Гере (атлетика)

3. 1959. Маја Ђукић (тенис)

4. 1960. Новак Рогановић (фудбал)

5. 1961. Петар Бенедек (бокс)

6. 1962. Олга Гере (атлетика)

7. 1963. Бранислав Симић (рвање)

8. 1964. Бранислав Симић (рвање)

9. 1965. Бранислав Лончар (стрељаштво)

10. 1966. Горинка Ерски – Коврлија (куглање)

11. 1967. Звонко Вујин (бокс)

12. 1968. Бранислав Симић (рвање)

13. 1969. Сретен Дамјановић (рвање)

14. 1970. Десанка Перовић (стрељаштво)

15. 1971. Сретен Дамјановић (рвање)

16. 1972. Звонко Вујин (бокс)

17. 1973. Славко Обадов (џудо)

18. 1974. Иван Фргић (рвање)

19. 1975. Иван Фргић (рвање)

20. 1976. Момир Петковић (рвање)

21. 1977. Рефик Мемишевић (рвање)

22. 1978. Милорад Станулов (веслање)

23. 1979. Милан Јанић (кајак)

24. 1980. Слободан Качар (бокс)

25. 1981. Рефик Мемишевић (рвање)

26. 1982. Мирјана Ђурица (рукомет)

27. 1983. Зоран Калинић (стони тенис)

28. 1984. Зоран Панчић и Милорад Станулов (веслање)

29. 1985. Моника Селеш (тенис)

30. 1986. Момир Рнић (рукомет)

31. 1987. Жарко Петровић (одбојка)

32. 1988. Гордана Перкучин (стони тенис)

33. 1989. Сенад Ризвановић (рвање)

34. 1990. Маргита Тот (куглање) и Жељко Трајковић (рвање)

35. 1991. Моника Селеш (тенис)

36. 1992. Аранка Биндер (стрељаштво)

37. 1993. Младен Миљковић (карате)

38. 1994. Миодраг Пантелић (фудбал)

39. 1995. Немања Миросављев (стрељаштво)

40. 1996. Александра Ивошев (стрељаштво)

41. 1997. Александар Јованчевић (рвање)

42. 1998. Андрија Герић (одбојка)

43. 1999. Арпад Штербик (рукомет)

44. 2000. Васа Мијић (одбојка)

45. 2001. Александар Шапић (ватерполо)

46. 2002. Снежана Перић (карате)

47. 2003. Слободан Бошкан (одбојка)

48. 2004. Ива Обрадовић (веслање)

49. 2005. Драган Зорић и Огњен Филиповић (кајак и кану)

50. 2006. Драган Зорић и Бора Сибинкић (кајак и кану)

51. 2007. Драган Зорић (кајак и кану)

52. 2008. Антонија Нађ (кајак и кану)

53. 2009. Нађа Хигл (пливање)

54. 2010. Борис Вапенски (ватерполо)

55. 2011. Ива Обрадовић и Ивана Филиповић (веслање)

56. 2012. Марко Новаковић (кајак и кану)

57. 2013. Ивана Шпановић (атлетика)

58. 2014. Давор Штефанек (рвање)

59. 2015. Милица Старовић (кајак и кану)

60. 2016. Давор Штефанек (рвање)

61. 2017. Виктор Немеш (рвање)

62. 2018. Ивана Шпановић (атлетика)

63. 2019. Душан Домовић Булут (баскет три на три)

64. 2020. Павле Перић (одбојка)

65. 2021. Зураб Датунашвили (рвање)

66. 2022. Михаило Васић (баскет 3х3)

67. 2023. Ивана Шпановић (атлетика)

Три пута су спортисти Војводине били: Бранислав Симић (63, 64, 68), Драган Зорић (2005, 2006, 2007), Ивана Шпановић (13, 18, 23).

Два пута су спортисти Војводине били: Олга Гере (58, 63), Звонко Вујин (67, 72), Сретен Дамјановић (69, 71), Иван Фргић (74, 75), Рефик Мемишевић (77, 81), Милорад Станулов (78, 84), Моника Селеш (85, 91), Ива Обрадовић (04, 11), Давор Штефанек (14, 16).

Фото: Dnevnik.rs

Извештачи: Јово Галић, Лазо Бакмаз, Габор Ковач, Александар Предојевић, Кристина Бугарски, Гордана Маленовић, Вук Гвозденовић и Вук Милош Петровић
Фото: Слободан Шушњевић и Вања Фифа

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести