ЖЕЉКО РЕБРАЧА ПРВИ ЧОВЕК КК ВОЈВОДИНА: „Нови Сад много помогао"

Ребрача, тренутно на функцији председника КК Војводина, сматра да би никад већа улагања у српску клупску кошарку и буђење кошаркашких центара по унутрашњости требало препознати и тај позитиван моментум искористити за формирање јаког домаћег такмичења од кога би највише користи у будућности требало да има репрезентација.
КК Војводина
Фото: КК Војводина

"У ком оквиру ће то бити и на који начин ће се реализовати, то је сад техничко питање, али сматрам да је то неопходно за нас зато што је Србија једна од најпрепознатљивијих земаља управо по кошарци у целом свету" рекао је Ребрача Танјугу.

Клинци по Србији заслужују да виде наше најпопуларније клубове у малим срединама, додаје он.

"То ће им бити мотив да тренирају да можда досањају снове које су остварили Јокић или Богдановић. Да се разумемо, неће сви они постати врхунски играчи, али имаће додатну жељу да раде, неки циљ, а то нам је потребно.

Годинама уназад помало заборављене кошаркашке средине поново се враћају на мапу Србије, пре свега преданим радом, улагањима, али и резултатима.

Уз традиционалне кошаркашке центре попут Новог Сада, Суботце и Вршца, појавио се и један нови, а то је Сомбор,.где клуб Џокер са доста успеха води породица најбољег кошаркаша света Николе Јокића.

"Ми морамо да се вратимо бази која је постајала у старој Југославији, како бисмо вратили кошарку на врхунски ниво. После Јокића, Теодосића, Богдановића и сад младог Топића, који показује велики потенцијал, ми немамо играча врхунског квалитета. Зато морамо много више да радимо у мањим срединама. Неопходно је да на разне начине подржимо мање средине да би се то кроз наредне године вратило кроз репрезентацију", истиче Ребрача.

У нашим великим клубовима као што видимо углавном играју странци и наши играчи ту немају простора, а сви они коју су екстремног квалитета су у НБА или негде по Европи, нагласио је трофејни кошаркаш.

"Зато је јако важно да се подржи све то што ради Суботица, Сомбор, Вршац, Нови Сад наравно, али и клубови попут Златибора, Металца, Чачка..... Због тога је између осталог битно да имамо нашу лигу.

Оно што Ребрача види као изузетно позитиван тренд су и све већа финансијска улагања у кошарку, али по његовим речима то се не односи само на Црвену звезду и Партизан.

"И буџет Војводине је много већи него раније. Исти је случај са Спартаком у Суботици, са Џокером у Сомбору и још неким срединама. Заиста, улагања никад нису била већа и држава нам много помаже, јер је то национални интерес и то морамо да искористимо. Не смемо да зажмуримо на све то, јер много је више давања и то поготово у последње две године. Самим тим је евидентно и да је квалитет у КЛС знатно већи. Можда најбољи пример за то је наше последње појачање, Зоран Николић кога смо довели из Игокее. Није било лако реализовати тај трансфер, али је он препознао све оно што радимо.

У прилог подизања квалитета тимова у КЛС сведоче и резултати клубова у регионалној АБА 2 лиги, с обзиром да Златибор, Спартак и Војводина тренутно заузимају прва три места на табели.

"Ако ме питате да ли је сада јача КЛС или АБА 2, морам да признам да је КЛС изазовније и квалитетније такмичење. Зато још једном наглашавам да ми морамо да имамо нашу лигу која ће подразумевати да у њој играју Партизан и Црвена звезда. Сви ови клубови који су кренули са већим улагањима и који се развијају и напредују желе да угосте Партизан и Црвену звезду и да се са њима такмиче и то је цела поента, констатовао је Ребрача.

Наша деца и талентовани клинци морају да имају где да играју. Ми у Војводини се трудимо да увек убацимо неког јуниора, јер сам и ја тако играчки растао и стасавао, истиче он.

"Зато сматрам да је КЛС прави пут за то, јер не знам који други. Ниво лиге је сада много виши, него што је био прошле и знатно бољи него што је био пре две године. Треба да се настави даље рад у том правцу и унапређује цео систем, јер кошаркашка Србија то свакако заслужује.

Када је реч конкретно о Војводини, својевремено феноменални центар је врло задовољан оним што је урађено у претходних 20 месеци откад је изабран не функцију председника.

"Када сам дошао у клуб, Војводина је била у финансијским проблемима. Циљ тадашњег градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића био је да се Војводина врати на место које заслужује. Када смо разговарали идеја је била да се направи петогодишњи план који би обухватио и развој млађих селекције и са ове тачке гледишта могу рећи да смо на добром путу.

Војводина је лидер на табели КЛС, а велики део дугова је саниран.

"Дуговања су била заиста велика и износилиа су око пола милиона евра, а ми смо за ово време успели да вратимо чак 95 одсто, али и да уз све то формирамо респектабилан тим, што није било нимало лако. Оформљене су и млађе селекције са правим приступом. Имали смо велику помоћ Града и за кратко време смо успели да пошаљемо нову слику и произведемо врло позитивну енергију у и око клуба што су и спонзори препознали на чему сам им захвалан. Нови Сад као други град по величини у Србији и Новосђани заслужују Војводину која је озбиљан кошаркашки колектив, јер Нови Сад воли кошарку. Дугујемо велику захвалност држави која нам је дала ветар у леђа и сада са много оптимизма гледамо у будућност".

О мотивима да се кроз рад у Војводини у значајнијој мери врати у српску кошарку Ребрача каже да је желео да свој искуство и знање негде спроведе у правом смилсу те речи.

"Последње три године радио сам кроз моју академију, али сам схватио да сам сада у годинама у којима могу још више допринесем. Кад сам сео и разговарао са Милошем Вучевићем видео сам да је Војводина добра и позитивна прича и да у свему томе могу себе максимално да дам. То сам и урадио. Такође, тим људи који који је око мене има невероватну енергију и све то веома добро функционише. За мене лично, све ово је велики изазов, нисам био на овој функцији раније и мој мотив исти као деведесетих година када сам играо за репрезентацију. Жеља ми је да са мојим сарадницима подигнемо Војводину на највиши могући ниво, закључио је Ребрача.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести