Релативно млади спорт, кеч добија све више присталица

Мало је људи у Србији који су чули за кеч, релативно нови спорт, који је настао пре годину дана у Мађарској, а све више добија на популарности и осваја свет.
приватна архива/Кеч је комбинација рукомета, рукомета на песку и стоног тениса
Фото: приватна архива/Кеч је комбинација рукомета, рукомета на песку и стоног тениса

У жељи да сазнамо шта је то кеч у помоћ нам је прискочио репрезентативац Бранко Радаковић, који је са Милошем Дробњаком и Иваном Вокшијем, у конкуренцији 17 нација, освојио сребрну медаљу на Светском првенству у Будимпешти.

– Кеч (qatch) је је комбинација рукомета, рукомета на песку и стоног тениса. Игра се на закривљеном столу са лоптом тако што се две екипе од по три члана боре за поене. Играју се три сета до осам поена, где се награђује и атрактивност. У свету је можда годинама уназад позната фудбалска верзија овог спорта – појаснио је Бранко Радаковић, репрезентативац у рукомету на песку, а сада и у кечу.

Занимљиво је то да је у Београду почетком јануара одржан челенyер, прво такмичење у кечу у нашој земљи.

Фото: приватна архива/Милош Дробњак, Бранко Радаковић и Иван Вокши

– Позвао ме је Саша Кубуровић, који је за рукомет на песку задужен у ЕХФ, и питао ме да ли бих хтео да се укључим у нови спорт и да дођем да учествујем на београдском турниру. Прихватио сам изазов, направио екипу и после два дана надметања освојили смо прво место и изборили пласман на СП. У Будимпешти Србију смо представљала нас тројица - Милош Дробњак, Иван Вокши и ја, док је  Милан Кнежевић имао улогу тренера.

Србији је жребом одређено место у Б групи заједно са Црном Гором, Македонијом и Грчком.

– Остварили смо све три победе и у наредну фазу (по две првопласиране екипе из Б и Д) пренели максималан број бодова. У другој фази победили смо Хрватску, изгубили од домаћина Мађарске, али смо изборили полуфинале против Русије. Без већих проблема савладали смо Русију, тако да смо се поново састали са домаћином, који је елиминисао Португал. У финалу Мађари су били поново бољи па смо морали да се задовољимо другим местом. Руси су победили Португал и заузели 3. место.

Сама организација СП, према речима Радаковића, је била на изуетно високом нивоу.

– Представљено је нешто ново и атрактивно и медијски максилмано пропраћено, што је добар знак да овај млади спорт има будућност. Овај спорт се шири невероватном брзином, а томе доприносе и вредне награде који добију медаљаши. Награда за прво место у Будимпешти  била је 10.000 долара, за друго 5.000, а треће 3.000 долара.

Наша екипа са СП планира да у наредном периоду учествује на турнирима у региону и шире.

– Жеља нам је да што више тренирамо кеч, како бисмо били још бољи. За то су нам потребни јаки мечеви, са што искуснијим екипама, којих тренутно највише има у суседној Мађарској. Планирамо да радимо на омасовљењу овог спорта у нашој земљи. Циљ нам је да укључимо што више младих, а Асоцијација која развија кеч нам је изашла у сусрет и донирала сто како бисмо могли да се и код куће спремамо и тренирамо – поручио је један од пионира кеча у Србији Бранко Радаковић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести