Рвачи Спартака екипни прваци државе по 24. пут

Рвачи Спартака из Суботице у финалу плеј-офа савладали су екипу Пролетера из Зрењанина резултатом 5:3 и освојили титулу екипног сениорског првака Србије.
Rvaci Spartaka
Фото: Рвачи Спартака, фото: Дневник

За Спартак је ово 24. титула државног првака, док је треће место освојио је Партизан, после резултата 4:4 оствареног у дуелу против Новог Сада, али су Београђани имали више победа тушем.

У полуфиналним окршајима Суботичани су били успешнији од Новог Сада са 6:2, док је Пролетер истим резултатом савладао Партизан. Неизвесно је било у мечу за треће место, у коме је, при нерешеном резултату, одлучујуће било што Новосађани нису имали представника у категорији до 82 килограма.

У финалном окршају, који је био прави спектакл за око 300 љубитеља рвања у суботичкој Хали спортова, евиднетно је било да Спартак и Пролетер имају уједначене екипе, па су у више борби одлучивале нијансе. Пошто је домаћин имао право да одређује редослед којим ће се одржавати борбе по категоријама, код резултата 4:3 за Спартак у категорији до 77 килограма, на мегдан олимпијском шампиону Давору Штефанеку изишао је Горан Сремац. Он се није уплашио, него је у првој рунди чак имао повољан резултат 1:1, да би, иако повређен, Штефанек ефектним захватом на плећа положио противника, за тријумф Спартака.

Председник Спартака и најуспешнији српски рвач свих времена Давор Штефанек је после сусрета истакао:

„Мислим да је победа Спартака заслужена. Вучем повреду руке, али, хвала Богу, на крају сам на искуство извукао захват против одличног Горана Сремца. Озбиљније морам да почнем да радим, јер овако даље не иде, што се видело и у финалном мечу. Моји циљеви су да се следеће године добро спремим и да почнем редовно да тренирам. Честитао бих мојим колегама из екипе, тренерима и управи, а захвалио бих се и свим спонзорима који су помоглу да се одржи овакав рвачки спектакл у Суботици и да вратимо толико жељену титулу, која нам је прошле године отета. Све се то вратило и следеће године нам је циљ да Спартак оде на клупско светско првенство, за шта смо већ почели да скупљамо новац. Можемо да направимо још бољу екипу и да се тамо изборимо за једно од прва три места.“


Финале плејфа

СпартакПролетер 5:3

СУБОТИЦА: Хала спортова, гледалаца: 300. Судије: Р. Леринц (Кањижа), М. Вукић и Д. Перовић (Београд).

РЕЗУЛТАТИ: 60 кг: Газдаг - Коломпар 1:0 (4:2), 67 кг: Нађ – Фрис 0:1 (1:1), 72 кг: Максимовић – М. Немеш 1:0 (1:1), 77 кг: Штефанек – Сремац 1:0 (туш у 5.минуту), 82 кг: Чикош – В. Немеш 0:1 (тенх. туш у 3. минуту), 87 кг: Тот – Чаби 0:1 (техн. туш у 5.минуту), 97 кг: Фрањковић – Петковић 1:0 (туш у 2.минуту), 120 кг: Каyаја – Крењицки 1:0 (техн. туш у 2.минуту).

Дуел за треће место

ПартизанНови Сад  4:4

СУБОТИЦА: Хала Спортова, гледалаца: 300. Судије: В. Цуцић Пипрески, Н. Торбица (Зрењанин) и В. Буљовчић (Субо-

тица).

РЕЗУЛТАТИ: 60 кг: Фридавс – Зељковић 1:0 (техн. туш у 2.минуту), 67 кг: Дешић – Лацковић (техн.туш у 2.минуту), 72 кг: Велимировић – Вуковић 0:1 (1:5), 77 кг: Ерски – Штајер 1:0 (2:2), 82 кг: Бајловић (Партизан) 1:0 без борбе, 87 кг: Перишић – Станкић 0:1 (техн.туш у 6.минуту), 97 кг: Булатовић – Миочиновић 0:1 (технтуш у 6.минуту), 120 кг: Живановић – Павловић 0:1 (3:4).  


Тренер Спартака Сретен Дамјановић је додао да је 24.титула државног првака и те како значајна и драга, после седам сушних година.

„Прошле године нам је трон измакао, али овог пута смо заслужено тријумфовали и вратили титулу у Суботицу. Од 24 титуле колико је до сада Спартак освојио, нисам учествовао у освајању само четири, а у 20 наврата сам учествовао као рвач или тренер. Борбе у финалном, али и у дуелу за треће место и полуфиналу, биле су одличн, захвљујући актерима из свих екипа“, нагласио је Дамјановић.      

Тренер Пролетера Воја Трајковић честитао је Суботичанима на освајању титуле.

„Сматрам, ипак, да је било мало судијске неправде у категорији до 72 килограма између Александра Максимовића и Мате Немеша. Мислим да су Максимовићу судије доделиле победу, пошто су Немешу, код његовог вођства од 1:0, само 15 секунди пре краја, доделиле опомену, што се на међународним и оваквим мечевима никада не суди, па је тиме Максимовић победио. Да је то било минут пре краја меча, не бих реаговао, а судије не могу да ме убеде да је таква одлука била исправна и оправдана. Извињавам се на неспортском понашању због тога, јер су ми прорадиле емоције због тога што ми је било жао да Мате добијени меч изгуби“, изјавио је Трајковић.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести