Себастијан Сабо: Олимпијске игре су сан сваког спортисте

Себастијан Сабо најавио је велике домете прошле, а ове године је један од адута српског пливачког тима. Поникао је у родној Сенти, а онда је пре две године дошао у Нови Сад, у ПК Војводину, код тренера Игора Беретића, који је сада и селектор репрезентације.
Sabo Sebastijan/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Себастијан Сабо

У новој средини се одлично снашао и резултати нису изостали. Одлично је пливао летос на Светском првенству у Будимпешти, а сада га очекује Европско првенство у малим базенима у Копенхагену. Тренер Беретић за њега каже да подсећа на Милорада Чавића.

На питање како се носи са тим што је нова нада српског пливања и што се од њега очекују добри резултати, Себастијан, иначе рођен 1996. године, одговорио је:

- Одлично се носим са очекивањима, у пливању сам већ 13, 14 година, а у последње две сезоне кренули су моји озбиљнији резултати. Мислим да сам на добром путу, очекујем да наставим истим темпом и да постижем добре резултате.

Себастијан је у Сенти провео десет година, али је променио средину да би спортски напредовао.

- Услови у Сенти су довољни да се дете уведе у озбиљније пливачко такмичење, али за врхунске резултате су недовољни. Непосредно пре него што сам дошао у Нови Сад пливачки сам почео да напредујем, да би затим у Војводини кренуо са много озбиљнијим радом. Имам одличне спаринг партнере, екипу са којом радим , што је битно за спортисту.

Већина пливача репрезентативаца сада су у Војводини, што је и Себастијану битно.

- То су све озбиљни пливачи и можемо да спарингујемо на тренинзима. Ми смо сви различити, не пливамо исту дисциплину и километражу на тренингу, имамо своје посебне режиме по којима радимо, али можемо да пливамо заједно и да вучемо једни друге.

Сабо је задовољан досадашњом сарадњом са тренером Беретићем.

- То може да се види и по резултатима. И док није био селектор ишао је самном на моје прво светско првенство, тако да је све време уз мене. То што је сада селектор неће битније променити наш однос.

Услови у Сенти су довољни да се дете уведе у озбиљније пливачко такмичење, али за врхунске резултате су недовољни

Себастијан очекује да ће на ЕП у Копенхагену на 50 и 100 делфин успети да се пласира у финале.

- Гледано по досадашњим резултатима верујем да ћу се борити за финале. Пливаћу и у штафети, а имамо квалитет и за  4х50 мешовито и за  4х50 слободно.

У августу ће се одржати и најважније такмичење у сезони – Европско првенство у Глазгову.

- Треба само да наставимо у истом темпу, знамо шта смо радили за Светско првенство у Будимпешти, па ћемо то поновити, уз још интензивнији рад и верујем и да ће се резултати побољшавати.  Себастијан  има спортски циљ.

- Поред борбе за финала на великим такмичењима, мој циљ је, као и код сваког спортисте, да учествујем на Олимпијским играма, а до Токија ме чека још много рада – казао је Сабо.

Г. Маленовић

Беретићев избор

На Европском првенство у малим базенима у Копенхагену, у избору селектора Игора Беретића, учествоваће: Чаба Силађи, Иван Ленђер, Стефан Шорак, Урош Николић, Себастиан Сабо, Андреја Барна, Јована Богдановић и Вања Муртин .Због болести изостао је Вук Челић, а Ања Цревар је имала изузетно напорну сезону и прескочиће ово такмичење. Европско првенство почиње у среду.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести