Северна Кореја неће учествовати на ЗОИ у Пекингу

ПЈОНГЈАНГ: Северна Кореја је обавестила Кину да неће присуствовати на предстојећим Зимским олимпијским играма у Пекингу, за шта је у писму окривила “непријатељске снаге” и ризике повезане с ковидом-19.
olimpijske igre, tanjug ap
Фото: Tanjug (Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Званични Пјонгјанг је, такође, оптужио САД да покушавају да спрече успех Игара, јавила је данас севернокорејска државна новинска агенција КЦНА.

САД и њихове вазалне снаге постају све нескривеније у својим потезима против Кине који имају за циљ да спрече успешно отварање Олимпијаде, наводи се у писму Северне Кореје, називајући такве потезе “увредом за дух Међународне олимпијске повеље”.

Остаје, међутим, нејасно да ли се писмо Олимпијског комитета и Министарства спорта Северне Кореје односи само на севернокорејске спортисте, који, како наводи Ројтерс, немају право да се такмиче након што је Северна Кореја суспендована из Међународног олимпијског комитета (МОК) до краја 2022. године пошто није успела да пошаље тим на Олимпијске игре у Токију прошле године, наводећи као разлог забринутост због ковида-19.

У писму се, такође, критикују потези САД које су у децембру најавиле да ће амерички владини званичници бојкотовати Зимске олимпијске игре у 2022. години због стања људских права у Кини, док су амерички спортисти слободни да путују у Пекинг на такмичење.

Неколико других земаља, укључујућу Британију, Аустралију и Канаду, такође је од тада најавило дипломатске бојкоте.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести