Шездесетак такмичара возило МТБ маратонску туру у Сремским Карловцима  

Шезедесетак бициклиста из Србије, Велике Британије, Украјине и Канаде окупило се у Сремским Карловцима да би учествовало на 8. карловчаком МТБ маратону „Шика на бандашима“, који организује тамошњи Бициклистички клуб „Стражилово“, под покровитељством карловачке општине.
Pocetak trke
Фото: Приватна архива

Осму годину заредом чланови тог бициклистичког клуба негују сећање на суграђанина Николу Шикића Шику, који је остао упамћен, између осталог, по томе што је возио бицикл на бандашима. Та карловачка легенда инспирација је не само спортистима него и уметницима, па су тако двојица карловачких уметника, Ђорђе Коларовић и Стеван Филиповић, овековечили његов лик на платну и у виду бисте.

Такмичари између 15 и 55 година, међу којима је било свега неколико жена, имали су могућност да се окушају у вожњи кроз атаре Сремских Карловаца, гребеном Фрушке горе, стазама Фрушкогорског маратона и по Буковачким лединама, дугој 60 километара, и на упола краћој стази. Међу малобројним женама била је и Енглескиња Трејси Тарбук, која је са својим партнетром Бојаном Стајковићем дошла у Карловце на маратон. Како каже, обома је то прво учешће на карловачком маратону, од којег очекује велики бциклистички ужитак.


Сергеј Стец на победничком постољу

Победник великог маратона је Сергеј Стец из Клуба Инвикта бајк. Он је на циљ стагао за два сата и 13 минута. На друго место пласирао се Борис Поповић (2,18) из Клуба Рисајклинг, а трећи је његов клупси друг Ненад Рабасовић (2,19).

Прво место на малом маратону освојио је Виктор Николић (1,30), други је Ђорђе Бобић (1,32) а трећи Жељко Тесла (1,45).

Трејси Тарбак (3:06,41), је била најбоља међу женама.  Друго место је заузела Маја Чубрановић (3:20,28) а треће Маја Станић (4:00,12).


По речима председника БК „Стражилово“ Јована Гавриловића, маратон „Шика на бандашима“ први пут је ове године увршћен у званични календар Бициклистичког савеза Србије, а подржали су га Покрајински секретаријат за спорт и омладину и Спортски савез општине Сремски Карловци. Подршку маратону пружио је и Општински савет за безбедност саобраћаја, препознавши у тој манифестацији одличну прилику управо за промовисање сигурности учесника у саобраћају. За све такмичаре Савет је обезбедио сигналне лампе за бицикле ради повећања степена њихове безбедности на друмовима.

„За септембар планирамо још једну акцију из области безбедности у саобраћају“, каже председник Савета Живорад Милановић.

„Биће то провера познавања саобраћајних прописа, који се односе пре свега на бициклисте. Акција је намењена основцима, за које припремамо и вредне награде.“

У бициклистичом празнику у Сремским Карловцима учествовали су у ревијалном делу и малишани млађи од 15 година. Они су, у пратњи карловачке полиције, која је такође дала безрезервну подршку манифестацији, возили бицикле до Стражилова, где је, код Бранковог чардака, био циљ за све учеснике и проглашење најбољих.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести