Скупштина ОКС у Карловцима: У фокусу припреме спортиста за Париз

НОВИ САД: Следећи праксу да део својих активности реализује широм Србије, Олимпијски комитет Србије (ОКС) одржао је јуче редовну годишњу Скупштину у Карловачкој гимназији на којој су усвојени извештаји о раду у прошлој и план рада у овој години, те изабран нови члан Извршног одбора ОКС-а уместо Зорана Гајића, који је између две скупштинске седнице постао министар спорта. Нови члан Извршног одбора (29 гласова од 45 присутних делагата) је Ђула Мештер.
o
Фото: Đ. Radivojević

Оценивши прошлу годину, специфичну по томе што су током ње завршаване све активности у вези са претходним ОИ, и започете оне које се односе на предстојеће у Паризу, као успешну када је реч о наступима српских спортиста, преседник ОКС-а Божидар Маљковић је навео да су у 2022. спортисти освојили 11 медаља на светским и 17 на европским првенствима. Он је истакао да је лане обављен огроман посао мислећи на реализацију спортских програма којим се финансијски подупиру спортисти у сениорској, јуниорској и кадетској категорији.

Као посебно важан нагласио је развојни програм кроз који се финансирају млади спортисти, а као једнако значајну навео је и прошлогодишњу подршку зимских спортова. Протеклу годину обележио је и, како је рекао, велики број наступа спортиста под окриљем комитета, те набавка значајне количине опреме и реквизита за рад спортиста. У ову годину ОКС улази са око 50 милиона динара мањим буyетом у односу на лањски, али како је напоменуто, тај недостатак ће бити надокнађен захваљујући Министарству омладине и спорта, од ког потичу највећи приходи којим ОКС располаже.

– Спорстки програми представљаће најзначајније поље деловања ОКС-а у овој години. Они су намењени најуспешнијим спортистима Србије како у сениорском, тако и у јуниорском узрасту, индивидуалним и екипним спортовима. Олимпијски комитет ће настојати да квалитет припрема наших спортиста подигне на још виши ниво како би били што спремнији за Игре у Паризу. Као чувар олимпијске повеље у Србији, ОКС ће наставити да кроз све своје активности промовише олимпијску идеју. Наша обавеза је та да посвећено радимо на усађивању олимпијских вредности и ширењу идеје олимпизма међу децом и млађом генерацијом у Србији – рекао је Маљковић нагласивши да ће у овој години почети реализација програма олимпијског образовања међу основцима. 

Јучерашњој Скупштини ОКС-а у Карловачкој гимназији присуствовали су министар омладине и спорта Зоран Гајић и министар просвете Бранко Ружић, који се сложио са Маљковићем да боље место за одржавање скупштинске седнице од Карловачке гимназије није могло да буде одабрано, јер ће ове године заживети олимпијски програм у образовном систему Србије.

З. Мл.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести