СП: За српски теквондо златна и сребрна медаља

Другог дана Светског првенства у теквондоу у мексичкој Гвадалахари освојене су две медаље, златна и сребрна.
ТК Галеб/Александра Перишић, Махди Ходабахши и Нађа Савковић
Фото: ТК Галеб/Александра Перишић, Махди Ходабахши и Нађа Савковић

Махди Ходабахши је у категорији до 87 килограма постао шампион света а Александра Перишић освојила је сребро у категорији до 67 килограма.

Ходабахши је стартовао од другог кола, у сјајно контролисаној борби је савладао Талеха Сулејманова из Азербејџана, да би га у осмини финала сачекао Иранац Абаси Пуја.

Четвртфинални дуел са Канађанином Стјуартом показао је да се Ходабахши враћа у шампионску форму, 2:1, 3:0 за полуфинале и обезбеђену медаљу, прву за Србију на шампионату у Мексику.

У полуфиналу је Махди радио са Узбекистанцем Рафаловичем, и поново сигурна победа, 6:3, па 3:2 за велико финале, друго у каријери.

У борби за злато противник је био Кинез Менг, све је било очекивано, тешко и ‘тврдо’, али је злато за Србију изборено са 1:0, 5:4 за Ходабахшија и његовог тренера Драгана Јовића.

Махдију је ово друга медаља за Србију на великим такмичењима, прошле године освојио је сребро на Првенству Европе у Софији. У каријери је, као представник Ирана, био већ једном светски шампион, 2015. године у Чељабинску.

Александра Перишић је у категорији до 67 килограма у другом колу била боља од Порториканке Роман Торес, а после велике борбе у осмини финала, савладала и Британку Вилијамс.

Противница у четвртфиналу била јој је Рут Гбагби из Обале Слоноваче, друга носитељка је повела, али је Александра у наставку радила сјајно и стигла до великог успеха - светске медаље (0:3, 10:0, 0:0).

Почетак полуфналне борбе је репрезентативка Србије одрадила одлично, повела, Бразилка Титонели успела је да дође до изједначења, да би Перишићева још једном показала сјајну психолошку спрему и добила меч - 5:0, 1:8, 8:0 за друго српско финале вечери.

У борби за злато успешнија је била Мексиканка Солтеро (6:5, 3:5, 3:0), меч је одлучен у последњим секундама, а Александра, ученица Предрага Ковачића, се у Србију враћа са другим вредним одличјем освојеним ове године. Била је 'бронзана' на Европском првенству у Манчестеру.

Нађа Савковић наступила је у категорији до 62 килограма, у првом колу била је слободна, у другом убедљива против Дијао из Сенегала, али ју је у осмини финала зауставила Пауел из Велике Британије.

После два дана Светског првенства у Гвадалахари Србија је на деоби првог места листи најуспешнијих земаља учесница, са по једним златом и сребром. Исти учинак има Кина, а златне медаље прва два дана освојли су и Мексико, Јужна Кореја и Белгија.

Трећег дана шампионата у Гвадалахари на борилиште ће Лазар Драгојевић. У категорији до 68 килограма први противник му је Ло из Сенегала.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести