Шпановићева велика нада Србије за медаљу на СП у Лондону

На Олимпијском стадиону у Лондону сутра почиње Светско првенство у атлетици, које ће окупити више од 2.000 спортиста из преко 200 земаља.
ivana-spanovic-fica8684
Фото: Ивана Шпановић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Очекује се присуство великог броја љубитеља атлетике, за које је припремљено преко милион улазница на стадиону капацитета од 60.000 посетилаца. Такмичење у Лондону ући ће у историју атлетике због двојице великана “краљице спортова” - Јусеина Болта и Моа Фараха, који ће се последњи пут у блиставим каријерама борити за најсјајнија одличја.

Јусеин Болт, невероватни спринтер с Јамајке и најбржи човек који је икада ходао овом планетом, опрашта се од активног бављења спортом. Он ће у граду на обали Темзе бранити златне медаље у "својим" дисциплинама у којима већ годинама неприкосновено влада: на 100 и 4х100 метара, док ће овог пута трку на 200 метара прескочити. Мало ће бити оних који неће навијати из све снаге за њега и Јамајку. Човек је прави, скромни спортски херој, омиљен међу навијачима свих раса и нација. Увек расположен за шалу и увек брз, паклено брз. Права река светских рекорда које је постављао и рушио, улиће се овог августа у Темзу. Једна, златна страница историје "краљице спортова", биће после тога, нажалост - затворена.

Фото: Jusein Bolt, foto: EPA (SEBASTIEN NOGIER)


Руси без заставе и химне

Скоро две године после суспензије због допинга, а годину дана после учешћа само једног представника на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, Русију ће на шампионату света у Лондону представљати 19 атлетичара.

Они ће се у Лондону такмичити као неутрални спортисти, појединци који не представљају своју земљу. Међународна атлетска федерација (ИААФ) издала је строга правила понашања за руске атлетичаре у Лондону. Њихова застава и националне боје су забрањене, а спортску опрему у неутралним бојама мора одобрити ИААФ. Црвена, бела и плава боја забрањене су им чак и на тракама, завојима, накиту... Ако освоје златну медаљу, на победничком постољу ће слушати химну ИААФ. Према правилима, ако неко буде певао руску химну, суочиће се с казном.


Што се тиче наших атлетичара, њих осморо се спаковало на пут за престоницу Велике Британије, а јасно је да само један, то јест једна, има право да се нада медаљи. Истина, Ивана Шпановић није у савршеној форми, пре свега зато што је имала извесних здравствених проблема, али је кадра увек да узме одличје. Ако буде расположена, а тврди да је потпуно здрава, могла би коначно и до великог злата на једном великом планетарном такмичењу, након две бронзе на прошла два СП.

Главне противнице Иване биће две Афро-американке Тијана Бартолета, власница злата из Пекинга од пре две године, као и Бритни Рис, актуелна олимпијска вицешампионка.

Већ првог дана на борилиште скока удаљ изаћи ће Лазар Анић, док ће се током његовог такмичења на старту трке на 1.500 м појавити Амела Терзић. Уколико Анић уђе у најбољих осам скакача удаљ на свету, финале у тој дисциплини на програму је већ другог дана. Трећи дан обележиће тркачке дисциплине, те ће, осим Милана Ристића, стартовати и Тамара Салашки у трци на 400м, као и Теодора Симовић у маратону. Тамара Салашки је норму на 400м испунила на митингу у Крагујевцу, када је стазу истрчала за 51.98 секунди и тако себи обезбедила пласман на Првенство света.

„Нигде нисам била на припремама, јер сам путовала по Европи и трчала митинге. С обзиром на то да сам пре пар дана испунила норму, форма је у узлазној путањи, па се надам доброј трци у квалификацијама у Лондону. За мене је огроман успех већ само учешће на Светском првенству“, рекла је Тамара.

Теодора Симовић трчаће маратон који је на програму  6. августа, од 15 сати.

„Моја очекивања за СП су скромна, била бих задовољна новим личним рекордом“, изјавила је Симовићева. 


Ивана у борби и за Спортску комисију

Рекордерка Србије у скоку у даљ, Ивана Шпановић, у престоници Велике Британије, осим доброг резултата, надметаће се и за место у Спортској комисији Светске атлетске федерације (ИААФ). Биће изабрано шест нових чланова те комисије, а међу 15 кандидата је и Ивана. Осим Шпановићеве, у конкуренцији се налазе и Ким Колинс (Сент Кидс и Невис), Ангел Родригез (Шпанија), Хабиба Гриби (Тунис), Ајнаки Гомез (Канада), Периклис Јаковакис (Грчка), Адам Кшчот (Пољска), Јипси Морено (Куба), Марко Фортес (Португал), Розле Презељ (Словенија), ка и досадашњи председавајући Спортске комисије Томас Релер (Немачка), Олга Саладуха (Украјина), Бенита Вилис (Аустралија), Ванг Ју (Кина) и Ђерђи Живоцки Фаркаш (Мађарска).


Већ две деценије бацачица диска Драгана Томашевић је учесница је на свим великим такмичењима. Била је на чак четири Олимпијаде и власница је националног рекорда (63.63 метра). Ово ће бити њено седмо учешће на Светском првенству.

„Добро сам тренирала, надам се да ћу ући у финалу. Искусна сам, знам шта да радим, покушаћу да стигнем до државног рекорда“, напоменула је Томашевићева.

Најбољи српски десетобојац Михаил Дудаш спремно дочекује планетарну смотру у Лондону. Руку уз руку с најбољим атлетама света, он се нада борби за медаљу. Миша ће у поход на нове личне рекорде кренути осмог дана такмичења. Заједно са својим тренером Феђом Камасијем, налази се на припремама у једном месту надомак Лондона, како би се адаптирао на временску разлику.

Фото: Mihail Dudaš, foto: EPA (KERIM OKTEN)

„Место је изузетно лепо. Услови за тренинг су онакви какви требају да буду. Оно што је битно јесте адаптација на енглеско варљиво време. Морам признати да није лако, али да ће до 11. августа све бити како треба. Очекивања су таква да желимо да урадимо све што је у нашој моћи да резултат буде добар и да оно што смо променили да добар резултат“, закључио је Михаил Дудаш.

Милан Ристић, који живи у и тренира у Америци, стартоваће трећег дана Светског првенства у Лондону, у трци на 110 метара препоне.

„Надам се да ћу истрчати најбољи резултат до сада. Налазим се у одличној форми. Због повреде коју сам имао крајем јануара ове године, нисам се такмичио до јуна, тако да сам релаксиран максимално и спреман за ово такмичење. Видећемо како ће бити, сам успех је отићи на ово такмичење“, објашњава Милан Ристић.  

Г. К.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести