Србија с пет адута у Словенији

Појединачно светско првенство у стоном тенису за особе са инвалидитетом одржаће се од 15. до 21. октобра у Словенији (Лашко, Цеље). Боје Србије браниће петоро такмичара који су то право стекли кроз квалификације – Борислава Перић Ранковић, Нада Матић, Зорица Попадић, Митар Паликућа и Горан Перлић, а укупно ће учествовату 325 стонотенисерки и стонотенисера, из 54 земље.
Borislava Peric Rankovic/G. Malenovic
Фото: Борислава Перић Ранковић, фото: Дневник (Г. Маленовић) 

Селектор српског тима Златко Кеслер каже да се репрезентација добро припремила за најважније овогодишње такмичење, а у раду му је помагао и тренер репрезентације Лазар Куртеш. Наших петоро предтсваника, као и остатак тима на који се озбиљно рачуна за будућа надметања, радио је у земљи и у иностранству и спаринговао са многим квалитетним такмичарима.

"Репрезентативци су у доброј форми и очекујем да бисмо могли да освојимо једну, до две медаље. Првенствено ту мислим на Бориславу Перић Ранковић, која је тренутно друга на светској ранг-листи, Митра Паликућу који је трећи и Наду Матић, која је пета на свету. Од њих троје највише очекујем, а било би велико чудо да изненаде Горан Перлић или Зорица Попадић. Ми, селектори, увек очекујемо да неко изненади и проради, али реално од њих двоје очекујемо да дођу до четвртфинала", рекао је Кеслер пред пут у Словенију и захвалио се на помоћи Министарству омладине и спорта, Покрајинском секретаријату за спорт и омладину, Граду Новом Саду и генералном спонзору „Енерготехници Јужна Бачка“ на великој помоћи и одличним условима за припреме како за ово, тако и за сва будућа такмичења.

Фото: Dnevnik.rs

Борислава Перић Ранковић један је од највећих фаворита за освајање медаље у Словенији. У пребогатој нисци недостаје јој само појединачно светско злато. Екипно је освојила прошле године са Надом Матић и Кристином Аранчић, а параолимпијска је и европска шампионка. Мотива у њој је још много, тако да од Бебе из Словеније треба очекивати добре вести

"Мотива имам напретек да тренирам и освајам медаље и да се доказујем. У последњих месец дана на светској ранг-листи Кинескиња је с малом предношћу избила на прво место, које сам до тада ја држала. После Параолимпијских игара, нисам се сретала с Кинескињама, осим с једном њиховом млађом сунароткињом, која ће такође учествовати на Светском првенству. Видећемо у Словенији како ће бити, славиће онај ко буде више желео медаљу и ко буде имао више среће. Припреме су биле одличне и имали смо много кампова, а сада је на нама да пружимо најбоље партије. Не могу да кажем шта је то чиме бих била задовољна, морам да играм своју игру, да пружим максимум, а какав ће бити резултат - видећемо", казала је Беба.

Фото: Dnevnik.rs

Нада Матић је Борислави, поред тога што јој је пријатељица и клупска и репрезентативна другарица, и велика ривалка на терену. Српско финале смо већ видели на једном од претходних европских првенстава.

"Ми јесмо добе пријатељице, али када смо за столом размишљамо само о својој игри. Ако се састанемо, победиће она која у том моменту буде боља. Прижељкујем то финале, али морамо ићи меч по меч, да се сконцентришемо на сваки дуел. Конкуренција је у нашој класи јака, наступиће три Кинескиње, а и остале играчице су добре. Биће тешко доћи до неког одличја, али ми ћемо дати све од себе, јер за то смо се и спремали", истакла је Нада Матић.

Фото: Dnevnik.rs

Митар Паликућа је ове сезоне у одличној форми и у јуну месецу је избио и на прво место на светској ранг-листи у својој категорији. Нада се да ће ту форму потврдити и у Словенији

"Бронзана медаља на Параолимпијским играма у Рију дала ми је још већи подстрек да напредујем. Тренутно сам трећи на ранг-листи и то место ме сврстава у круг фаворита за освајање одличја на Светском првенству. Добро смо се спремили за ово такмичење и надам се да ћемо се из Словеније вратити са неком од медаља", рекао је Митар.

Текст и фото: Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести