Сребрног Виктора Немеша свечано дочекали у родној Сенти

СЕНТА: Освајачу сребрне медаље на Европском првенству и актуелном светском прваку Виктору Немешу приређен је свечани дочек у центру родне потиске вароши Сенте.
nemes
Фото: Dnevnik.rs

Честитке за освајање европског сребра у име локалне самоуправе упутили упутили су му председник општине Рудолф Цегледи, председница Скупштине општине Татјана Бало, члан Општинског већа за спорт и омладину Данило Попов, потпредседник Рвачког савеза Србије Градимир Дедић и начелник Севернобанатског округа Никола Лукач, као и бројни љубитељи спорта.

Немешу су за освојено одличје честитали у Београду, Зрењанину али и целокупнае спортска јавност, али потврдило се и овог пута да је сјај сваке медаље најлепши и признања најдража у родном граду, где је стасао на струњачи, одакле је кренуо на пут успеха спортске славе.

„Честитке суграђана у Сенти су са много више емоција, зато што сам овде рођен и живим“, признаје Виктор Немеш.

Фото: Dnevnik.rs

 Обећава да ће се трудити да и наредном периоду осваја одличја на међународној сцени.

„Мени је изузетно лепо и драго када ме суграђани сусретну и на улици ми честитају упехе и желе да се сликамо. Чини ме то још више срећним, него када освајам медаље. Пуним 25.годину, на струњачи сам од малих ногу већ две деценије, али сваки минут проведен на струњачи за мене је уживање. Није ми било тешко да улажем много труда, који се исплатио и овако ћу даље да наставим“, вели Виктор.

Немеш истиче дам у је циљ ми је да освоји олимпијску медаљу, оцењујући да има потенцијал за  олимпијско злато, што је како вели потврдио и на Светском првенству, али до тог циља треба још пуно да ради.

„На протеклом Европском првенству нажалост сам добио домаћег такмичара Руса Романа Власова, али биће прилике да се још огледамо. Надам се да ћемо се у октобру наћи на Светском првенству у Будимпешти, па ћемо видети како ће се окршај са истим ривалом завршити на неутралном терену“, додао је Немеш.

Потпредседник РС Србије Градимир Дедић, наглашава да је у стварању врхунских резултата једног спортисте потребно да се склопи много елемената, а у случају Виктора Немеша све се склопило, од његовог окружења, мотивације, клубова у којима тренира, Рвачког савеза Србије, припрема са репрезентацијом…

Немеш истиче да му је циљ да освоји олимпијску медаљу, оцењујући да има потенцијал за  олимпијско злато, што је, како вели, потврдио и на Светском првенству, али до тог циља треба још много да ради

„Уз три сребрне медаље освојене на протеклом Европском првенству, у последње три године освојено је преко 15 медаља на највећим међународним такмичењима, укљујући и златну медаљу Давора Штефанека на Олимпијади, затим два светска злата Штефанека и Виктора Немеша и европског злата које је прошле године освојио такође Сенћанин Кристијан Фрис. Ово је изузетан период српског рвања и поносни смо да смо сврстани међу неколико нација у Свету које тренутно остварују најбоље резултате“, истакао је Градимир Дедић. 

Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи је уз честитке уручио захвалницу локалне самоуправе, за постигнути успех и афирмацију града Сенте, који је одувек велики расадник рвачких талената који израстају у освајаче медаља на међународној сцени.      

Члан Општинског већа за спорт и омладину Данило Попов констатује да најбољи рвачи одлазе у веће и економски снажније градове, али да им се у Сенти омогућавају све услове за рад и напредовање спортских талената, обезбеђењем више стипендија и да су у овој години дотација клубовима скоро удвостручене у односу на претходну годину. 

„Мислимо да ће то допринети да рвачи остају у Сенти. Ми смо мала општина, а наравно велики градови издвајају више новца, али покушавамо да нађемо начина да рвање прогласимо за спорт од посбеног значаја за општину Сента и самим тим ћемо имати законску могућност да у складу са Стратегијом развоја спорта изборимо се са економски моћнијим градовцима и обезбедимо да рвачи остају у Сенти. Међутим, сви они ако и оду да бране боје клубове у веће градове, живе у Сенти и ми их подржавамо и на располагању су им наши објеке и све што је у нашој моћи. То није мало, јер да нема услова за рад не би изнедрили толико врхунских рвача“, каже Попов. 

Начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач нагласио је да је част за сваку државу, за сваки град да има шампионе, поготово када освајају светска и европска одличја, а један од великих шампиона који заслужује све почасти је и Виктор Немеш.

Текст и фото: М. Митровић 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести