Српски стрелци од стрељаштва направили бренд

НОВИ САД: Стрељачка репрезентација Србије с Европског првенства у гађању ваздушним оружјем, одржаног у Талину, вратила се с осам медаља (три златне, две сребрне и три бронзане) и једном освојеном квотом за Олимпијаду у Паризу.
s
Фото: Streljačka reprezentacija Srbije po povratku iz Talina/SSS

Први пут у историји стрељаштва у нашој земљи (Југославија, СЦГ, Србија), све четири сениорске екипе освојиле су европске медаље на истом првенству и то је јединствен случај. У укупном билансу медаља, Србија дели друго место с Италијом и иза Норвешке, а међу сениорима је на првом месту (шест медаља).

Ненад Путник, председник Стрељачког савеза Србије, казао је да је остварен изузетан успех, закључно с последњим даном, када су освојене четири екипне медаље.

- Успех у Талину ће се дуго памтити. Никоме у светској стрељачкој јавности није јасно како наши стрелци успевају да постижу овакве резултате из године у годину и одржавају континуитет, с обзиром на услове у којима тренирају и раде. Они то успевају захваљујући, посвећености, труду, знању, ентузијазму и хармонији која влада међу њима, тренерима и целокупном стручном штабу. Управо зато су промовисали стрељаштво у национални српски бренд - рекао је Путник.

Драган Марковић, спортски директор ШС-а, изнео је податак да је на ЕП учествало 1.086 такмичара из више од 40 земаља.

- Наши стрелци су блистали. Дуго, а неки кажу и никада, нисмо били најуспешнија сениорска нација у Европи. Свака од шест екипа освојила је медаљу. Од 22 такмичара, 18 их се вратило с одличјима - додао је Марковић.

Он је подвукао да би, уз мало више спортске среће, успех био и већи, јер је Ивани Анђушић Максимовић и Елеонори Радуловић мало недостајало до финала.

- Сви који су учествовали на овом првенству, постигли су резултате у оквиру очекиваног или преко тога, а  то је оно што је најважније и што нас гура да идемо напред – истакао је Марковић и нагласио да Србија сада има и обезбеђен бар један наступ у миксу на ОИ, јер се Дамир Микец придружио Зорани Аруновић, која је квоту испунила прошле године.

Јасна Шекарић, нови селектор за пиштољ у стручном штабу репрезентације Србије, подвукла је да су Зорана Аруновић и Дамир Микец потврдили доминацију и да су медаље сениорских тимова успех.

Дамир Микец је био један од јунака на ЕП у Талину. Сјајну серију започео је освајањем титуле шампиона Европе у појединачној конкуренцији која му је донела олимпијску квоту, а на то је додао злато у миксу са Зораном Аруновић и екипну бронзу.

- Три медаље у три дана су сценарио какав сам прижељкивао, али ни у најлуђим сновима не бих поверовао у то. Први пут у каријери сам постао појединачни шампион Европе, а шлаг на торту је то што сам по пети пут обезбедио олимпијску квоту. Прошла година била ми је врло успешна, али нисам изборио олимпијску визу. Сада сам остварио то што ми је недостајало у првом покушају. Нема опуштања, али лакше се дише, па могу мирно да се спремам за Париз - подвукао је Микец.


Иванин повратак уз медаљу

Ивана Анђушић Максимовић се после три године вратила у репрезентацију и одмах освојила медаљу.

- Повратак је био фантастичан. Тако нешто сам прижељкивала, али нисам могла да очекујем. Мало среће је недостајало да дођем до појединачног финала. Захваљујем се колегиницама из тима Андреи Арсовић и Теодори Вукојевић, с којима сам стигла до екипног сребра. Ова медаља је једна од мојих најдражих, јер сам је донела мојим момцима који су се радовали више од мене - казала је Ивана, мајка два сина, и нагласила: – Циљ ми је да се пласирам на Олимпијске игре, због тога сам се и вратила стрељаштву.


Осврћући се на успех у миксу са Зораном Аруновић, он е подсетио на то да је трофејни тандем осам пута учествовао у такмичењима мешовитих парова на Европским првенствима и сваки пут освојио медаљу.

Зорана Аруновић је честитала свим члановима екипе.

- У Естонији смо одрадили фантастичнан посао. Посебно честитам Дамиру, који је отворио жетву медаља. Надам се да ћемо у миксу бити успешнији него у Токију, када смо били четврти. Драго ми је због успеха јуниора. Већ годинама у дисциплинама пушком имамо нове, успешне стрелце, али сада и у дисциплинама пиштољем имамо нову генерацију која може да оствари добре резултате – подвукла је Зорана и захвалила се тренеру и сестри Јелени.

Пред нашим стрелцима ове године су још два такмичења на којима ће се делити олимпијске квоте – Европске игре у Кракову, на које су се, на основу резултата у Талину, пласирали Дамир Микец, Теодора Вукојевић, Зорана Аруновић, Ивана Анђушић Максимовић и Лазар Ковачевић, као и Светско првенство у Бакуу. На Светским куповима ће се скупљати бодови за ранг-листе, на основу којих ће се на крају квалификационог циклуса делити последње квоте.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести