Шта нас чека у спортској 2020. години?

БЕОГРАД: Нова спортска 2020. година биће у знаку Олимпијских игара у Токију, где ће српски такмичари покушати да надмаше рекорд од осам медаља са претходниих Игара у Рио де Жанеиру.
tokio
Фото: Printscreen

Највећи спортски догађај одржава се од 24. јула до 9. августа, али и много пре тога српске спортисте чекају велике борба за визе, медаље и подвиге. Кренимо редом...

Годину 5. јануара отвара одбојкашка репрезентација Србије, актуелни првак Европе, на квалификационом турниру у Берлину за пласман на ОИ. Само победник има место у конкуренцији осам селекција, међу којима су домаћин Немачка, Француска, Бугарска, Словенија и други - јасно велики испит за "плаву чету" Слободана Ковача.

Четири дана касније, истина са доста мање амбиција, рукометаши учествују у Грацу на Европском првенству у балканским сударима са Хрватском и Црном Гором, поред Белорусије. Јасно је и да би одлазак у Беч у другу фазу био велики успех...

Јануар је резервисан још за два велика догађаја и адута Срба - ватерполисти бране и јуре пето узастопно злато на континенталном шампионату у Будимпешти, а тенисер Новак Ðоковић трофеј на Аустралијан опену, с тим да турнир приводи крају у фебруару.

Други месец у години такође ће бити веома занимљив и "попуњен", уз Ðоковића већ првог дана фудбалери у Нишу имаће спектакле против Украјине, Француске и доминантне Шпаније у борби за дебитански наступ на Светском првенству, које се у септембру одржава у Литванији.

Поред Ниша и Београд је домаћин великог догађаја, кошаркашице се од 6. до 9. фебруара боре за место на ОИ и очекује се да успешно преброде препреке у виду САД, Нигерије и Мозамбика (потребне две победе) како би у Јапану браниле бронзу из Рија.

Март је месец одлуке за фудбалере Србије јер играју одлучујуће битке за одлазак на ЕУРО после две деценије, у групу са Енглеском, Хрватском и Чешком. Ривал је Норвешка у Ослу 26. марта и у случају славља "Орлови" ће имати "зицер" у Београду против Израела или Шкотске у финалу баража.

Најмасовнији српски спортски догађај - Београдски маратон заказан је месец дана касније, 26. априла, почетком маја је Европско првенство у Прагу у џудоу, а онда је у јуну кошаркашки спектакл у београдској Штарк арени.

Кошаркаши Србије, који ће само четири месеца касније кренути са новим селектором Игором Кокошковим квалификационе "прозоре" за ЕП, имају задатак да заврше први на предолимпијском турниру у конкуренцији Доминикане, Новог Зеланда, Италије, Порторика и Сенегала.

Крај маја и почетак јуна резервисани су за Ролан гарос и покушај Новака Ђоковића да скине са трона Рафела Надала, потом следи Вимблдон, где српски ас брани титулу, али има и генералну пробу за Токио и напад на олимпијско злато.

Лето пролази пре свега у надметању на Олимпијским играма у Токију, али је крај августа резервисан и за европска првенства у атлетици у Паризу и у веслању на Бледу, плус УС Опен.

Тиме се окочава четворогодишњи олимпијски циклус и полако започиње нови све до Париза 2024, када су наредне Игре...

Поред репрезентативних активности очекује нас и велика борба вечитих ривала Партизана и Црвене звезде у фудбалу и кошарци. Посебно ће у центру пажње бити судар двојице асова и тренера Дејана Станковића и Сава Милошевића, већ од првог дербија 26. фебруара на стадиону "Рајко Митић".

Током лета следе увек атрактивне европске квалификације два најбоља српска фудбалска клуба - Црвену звезду и Партизан.

Ништа мање тензије неће бити ни у кошарци, у периоду од краја марта и почетка априла, у плеј-офу АБА лиге за једно место у Евролиги, а два месеца пре борбе за титулу најбољег у Србији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести