Стјепановић и Силађи циљају финала на ЕП у Будимпешти

БУДИМПЕШТА: Једва чекам да почне такмичење, последњи параметри на тренингу показују да сам у доброј форми, рекао је Тањугу српски пливач Велимир Стјепановић, уочи Европског првенства које сутра почиње у Будимпешти.
stjepanovic
Фото: Velimir Stjepanović, foto: Youtube Printscreen

Стјепановић је најуспешнији представник Србије у историји на европским шампионатима у великом базену.

У четири досадашња учешћа освојио је три медаље: два злата и сребро, а сваки пут је макар у једној дисциплини био у финалу.

„Било је много проблема у тренажном процесу. Прележао сам корону, имао ситиније повреде, али верујем да је сада када је најпотребније, све дошло на своје место“, истакао је Стјепановић, који ће бити главни адут српског националног тима.

Пријављен је за индивидуалне трке на 100 и 200 слободно, а биће и део штафета 4 x 100 слободно и 4 x 200 слободно. Највеће шансе за висок пласман, Стјепановић има на 200 слободно.

„Покушаћу да нападнем лични рекорд. Тих 1:45,78 стоји већ седам година. У Берлину је то било довољно за злато. Сада сигурно неће, али сваки резултат испод 1:46 гарантује борбу за одличје. Најважније је да се уђе у финале, па шта буде. У одлучујућој трци је све могуће“, казао је он.

Један од приоритета у главном граду Мађарске биће и штафета 4 х 100 слободно, која има велике шансе да се домогне Токија.

Поред Стјепановића, који ће пливати прву измену, у тиму су и Андреј Барна, Урош Николић и Никола Аћин.

„Штафете су нешто што сви волимо да пливамо. Ту дајеш и више од 100 одсто могућности. Тренутно смо 16. на светској листи и то нас води у Јапан, али морамо да поправимо тих 3:15,72 како би се осигурали да нас неко не скине са те позиције. Верујем да вредимо за много више, јер смо сви у далеко бољој форми него што смо били у Јужној Кореји, када смо испливали тај резутат“, истакао је 27- годишњи репрезентативац Србије.

За Чабу Силађија Европско првенство у Будимпшети биће седмо учешће на кантиненталним шампионатима. Деби на првенствиума Старог континента имао је управо у главном граду Мађарске 2010. године.

„Иза мене је солидно одрађен припремни период. Остварио сам добре резултате на Отвореном првенству Србије, митингу у Марсељу и првенству Мађарске. Мало ме је у априлу пореметила лакша повреда препоне, али смо и то санирали. Одморан сам, надам се добром издању у „Дунав Арени“, рекао је Силађи, који ће учествовати у тркама на 50 и 100 прсно.

„Мислим да су ми шансе за висок пласман веће на ''педесетици''. И ту је конкуренција изузетна, али знам да ако будем ишао испод 27 секунди, финале је скоро сигурно. Када уђете у одлучујућу трку, поготову у спринту, све је апсолутно могуће. Готово по правилу се деси неко изненађење, односно до одличја дође неко ко није планиран“, изјавио је Силађи.

Осим Силађија, Стјепановића и мушке штафете, првог дана такмичења у Будимпешти на старту биће и Ања Цревар на 400 мешовито, Тања Поповић и Нина Станисављевић на 50 слободно.

Квалификације током свих седам дана такмичења почињу у 10, док су финала заказана за 18 часова у „Дунав Арени“.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести