Стонотенисери инвалиди од аутсајдера до светске бронзе око врата

Очекивали су српски стонотенисери са инвалидитетом једно одличје са екипног Светског првенства, али су се из Словачке вратили са две медаље.
stonoteniseri invalidi1
Фото: Илија Ђурашиновић

И док се веровало да девојке могу да одбране светску титулу, што су Борислава Перић Ранковић и Нада Матић уз помоћ Кристине Аранчић и учиниле, дотле је бронза мушког тима у класи Т 4 била пријатно изненађење. До ње су стигли Митар Паликућа, Дарко Бабић и Будимир Малешић.

„Иако се очекивала медаља од девојака, ипак је веома тешко одбранити титулу, што су оне и успеле. Ми смо, с друге стране, на ово Светско првенство дошли као аутсајдери, али смо успели да издржимо притисак, који је присутан на  великим такмичењима и домогли се бронзане медаље, која за нас сија као злато. Конкуренција је била веома јака, али смо ми пружили добру игру и на крају заслужено стигли до одличја“, каже Митар Паликућа, освајач бронзе са Параолимпијских игара у Рију и члан новосадског Спина.

Будимир Малешић је истакао да су сви мечеви на шампионату били јаки.

„Све су то одлични играчи, а међу фаворитима су били Корејци и Турци. Ми, с друге стране, осим Митра који иза себе има значајне медаље, до сада нисмо имали запаженије резултате. Највише захваљујући Митру, уз Даркову помоћ дошли смо до одличја. Најтежи меч смо имали против Немаца, који су били фаворити, очекивали су да ће нас добити, али смо их ми изненадили одличном игром и победили“, рекао је Малешић, којем је ово највећи успех у каријери.

За ово Светско првенство српска репрезентација се вредно спремала.

„Иза нас је неколико месеци тешких припрема. Одиграли смо и неколико светских купова са којих смо се враћали са медаљама. То је и био неки знак да можемо потајно да се надамо медаљи на Светском првенству. Пре Светског првенства играли смо финале и освојили Светски куп у Лашком против Турске. Они су успели да нам се реванширају на СП у полуфиналу, јер ово је спорт и никада се не зна када ће неко дати свој максимум. За нас је ова бронза веома значајна, јер иза ње стоји велики рад у прошлом периоду“, рекао је Дарко Бабић.

Митар Паликућа се надовезао да заправо и неће бити правог одмора, јер се наставља са радом.

„Има још један Светски куп у Немачкој, где иде део А и Б репрезентације. Од 15. јуна ћемо на заслужени одмор, мало да напунимо батерије, јер нам затим селеде нове припреме и тренинзи, пошто нас на јесен очекује Европско првенство у Лашком, где бранимо медаље. Надам се да ћемо се добро припремити. Овај систем рада за сада даје резултате“, казао је Митар, а Будимир се надовезао:

„Похвалио бих систем рада у Новом Саду и клубу Спин. Ја живим у Обреновцу и тамо радим са особама без инвалидитета, а то је велика разлика у стоном тенису. У Београду имамо стонотениски клуб особа с инвалидитетом (Стиб), али тамо немам квалитетних спаринг партнера. Зато сам од јануара месеца долазио у Нови Сад колико год сам могао чешће и припремао се за Светско првенство. Желим да похвалим све људе из Спина, јер добрим радом бележе врхунске резултате у свету“, истакао је Малешевић.     

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести