Свечаним отварањем у Токију почеле Параолимпијске игре, Србија са 19 спортиста

Параолимпијске игре у Токију свечано су отворене данас на церемонији, која је одржана на Националном стадиону у главном граду Јапана. На крају програма је запаљена олимпијска бакља. Церемонија затварања ће бити 5. септембра.
paraolimpijske igre3.
Фото: Tanjug (AP Photo/Shuji Kajiyama)

На Параолимпијским играма учествоваће око 4.400 спортиста, из 160 земаља, који ће се надметати у 22 спорта и 539 дисциплина, а међу њима ће бити и 19 спортиста из Србије.

Поред рекордног броја спортиста, ове Параолимпијске игре имају и највећи број жена које учествују, на овим Играма такмичиће се 1.853 спортисткиња. Спортисти ће се такмичити и у бадминтону и теквондоу, ови спортови дебитоваће на Играма ове године.

Фото: ПОКС

Званични мото Игара је „Имамо крила“.

Српску заставу на церемонији отварања носили су параатлетичарка Сашка Соколов и парастрелац Ласло Шурањи.


Параолимпијац Јокић не учествује у Токију због корона вируса

Српски параолимпијац Дејан Јокић позитиван је на корона вирус и неће учествовати на Параолимпијским играма у Токију, саопштио је Параолимпијски савез Србије.

Јокић је један од шест чланова тима у стрељаштву и требало је да наступа у класи СХ2, ваздушна пушка лежећи, ваздушна пушка стојећи и МК пушка лежећи. Он је током каријере освојио 14 медаља на великим такмичењима.


Фото: Tanjug (Bob Martin for OIS via AP)

Од српских спортиста први ће на борилиште стонотенисери, који ће од сутра наступити у појединачном такмичењима.

Стпски спортисти ће се надметати у седам спорта - стоном тенису, атлетици, пливању, стрељаштву, пауерлифтингу, бициклизму и таеквонду.

Од српских спортиста први ће на борилиште стонотенисери, који ће од 25. августа наступити у појединачном такмичењима. Такође ће наша представница у пливању имати први наступ истог дана.

Фото: Tanjug (AP Photo/Kiićiro Sato)

Наши параолимпијци су у Пекингу освојили три, у Лондону пет, а у Рију девет медаља.

Прве Параолимпијске игре одржане 1960. године у Риму и на њима су се одржала такмичења у шест дисциплина: атлетици, пливању, кошарци, стоном тенису, мачевању и стреличарству, на њима је учествовало око 400 спортиста из 23 земље. Од 1960. године се Параолимпијске игре одржавају сваке четири године, а од 1988. године се одржавају одмах након Олимпијских игара у истој земљи.

Фото: POKS

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести