Светски куп: Српски стрелци на новом изазову у Осијеку

Три седмице по завршетку Европског првенства у свим дисциплинама стрељачка елита се поново окупља у Осијеку.
OSIJEK-EP-2021
Фото: ССС

Овај пут стижу такмичари са свих континената, изузимајући Океанију. У граду на Драви у четвртак, 24. јуна, почиње турнир Светског купа, који ће трајати до 2. јула. Дисциплине у којима Србија има представнике завршавају се до 29.јуна.

Предстојећи турнир није био у календару Светске стрељачке федерације за 2021.годину. Међутим, после одлагања СК у Чангвону и отказивања СК у Бакуу, Осијеку је поверена организација Светског купа.

Наша селекција у Осијек није отпутовала у најављеном саставу. Зорана Аруновић, по савету лекара, пропушта СК, како би у потпуности санирала повреду, која се појавила после Европског првенства. Аруновићева тренира по плану у Београду и спроводи терапије.

У нашем тиму је 18 такмичара. Стручни штаб је сениорским репрезентативцима  прикључио и чланове јуниорског националног тима који су се у добром светлу представили на Европском првенству. Већина јуниора ће се такмичити ван конкуренције. Изузетак је Јована Тодоровић, финалисткиња јуниорског ЕП ваздушним пиштољем, која ће се борити за пласман.

Конкуренција је жестока. Учествују стрелци из 62 земље, међу њима велики број учесника Олимпијских игара.

Турнир у Осијеку је тек други Светски куп и велико интерконтинентално стрељачко такмичење од септембра 2019.године, када је завршен СК у Рио де Жанеиру. У марту ове године је одржан СК у Њу Делхију, али наша репрезентација је, као и многе друге, због великог здравственог ризика, одустала од пута у Индију.

Програм турнира у Осијеку је изузетно богат и напоран. Као и на Европском првенству, водиће се борбе за медаље и у новим, још увек неолимпијским, дисциплинама – тимским надметањима у свим дисциплинама и микс такмичењима малокалибарским оружјем.

У четвртак, првог дана биће подељена четири комплета медаља, јер на распореду су сва четири појединачна такмичења ваздушним оружјем. Програм почиње у 9 а завршава се око 19 часова. У све четири дисциплине српски стрелци ће бити и у конкуренцији за екипни пласман. По осам најбољих састава, на основу збира резултата у појединачним квалификацијама, ће у петак учествовати у тимском такмичењу.

Србија на Светском куп у Осијеку

Сениори, пушка - Ваздушна пушка: Милутин Стефановић („Чика Мата“), Миленко Себић (Нови Сад 1790), Лазар Ковачевић (Јагодина 92). Ван конкуренције за пласман: Марко Ивановић („Чика Мата“). МК пушка тростав: Стефановић, Стеван Плетикосић („Чика Мата“), Себић.Ван конкуренције: Ковачевић и Ивановић.

Сениорке, пушкаВаздушна пушка: Андреа Арсовић (Партизан), Теодора Вукојевић („Чика Мата“) , Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790). Ван конкуренције: Александра Хавран (Јединство, Стара Пазова). МК пушка тростав (3 пута 40 метака): Арсовић, Вукојевић, Вукашиновић. Ван конкуренције: Ивана Марић (Полицајац) и Марија Коларевић (Нови Сад 1790).

Сениори, ваздушни пиштољ: Дамир Микец (Полицајац), Димитрије Гргић (Академац), Душко Петров (Кикинда).

Сениорке, пиштољ - Ваздушни пиштољ: Јасмина Миловановић (Академац), Бранкица Зарић (Нови Сад 1790), Јована Тодоровић (Нови Београд-Ушће). Ван конкуренције: Јелена Тодоровић (Олимпик 011). МК спорт пиштољ: Миловановић, Јов. Тодоровић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести