Светски куп за парастонотенисере: Нових шест одличја за Србе

Српски парастонотенисери имали су праву жетву медаља на првом овогодишњем Светском купу који је одржан у италијанском месту Лињано.
Приватна архива
Фото: Приватна архива/ Злато за микс Митар Паликућа и Нада Матић

После пет одличја у појединачној конкуренцији, наши стонотенисери са инавалидитетом освојили су још шест у дубловима и миксовима, тако да се из Италије враћају са 11 медаља и вредним бодовима, који се скупљају за Параолимпијске игре у Паризу.

Златне медаље освојили су дубл Нада Матић и Борислава Перић Ранковић, те микс Митар Паликућа и Нада Матић. Сребро је припало дублу Митар Паликућа и Младен Ћирић, те миксу Младен Ћирић и Борислава Перић Ранковић. Бронзе су освојили дубл Сања Мијатовић и Ана Првуловић, те Борис Стоиљковић у миксу са Немицом Јаном Шпегел.

Борислава Перић Ранковић је, после појединачног злата, стигла до другог у дублу са Надом Матић, која је освојила бронзу појединачно. Њих две су у класи ЊД10 биле прве у групи, затим су у полуфиналу победиле Корејке Ми Кјунг Шин и Ми Гју Ли са 3:0, а онда у финалу и Францускиње Флору Вотије и Алекснадр Сен Пјер са 3:1. Борислава је затим пропустила прилику да се окити и трећим златом. Наиме, у миксу са Младеном Ћирићем у класи ЏД7 је била прва у групи, затим су у четвртфиналу били бољи од пољско-хрватске комбинације Рафала Риса и Хелене Дретар Карић са 3:0. У полуфиналу су после велике борбе савладали Французе Флоријана Меријена и Флору Вотије са 3:2, да би у финалу, опет после велике борбе поражени од Хрвата Томислава Шпаља и Анђеле Мужинић Винћентић са 3:2. Матићева се такође из Италије враћа са три медаље, два злата и бронзом.

И Митар Паликућа је после појединачног злата узео још једно у миксу са Надом Матић. Они су у класи XD10 у групи били први, а онда су у четвртфиналу билислободни, а онда су у полуфиналу и финалу надиграли Корејце. Прво су побеђени Јонгјин Јанг и Јунг А Јунг са 3:1, а онда и Је Хјон Парк и Ојонг Канг истим резултатом. У дублу са Младеном Ћирићем узео је сребро, па се кући као и Борислава Перић Ранковић враћа са два злата и сребром. Паликућа и Ћирић су у класи МД8 били први у групи, у осмини финала су били слободни, а у четвртфиналу су после велике борбе у пет сетова (3:2) савладали Французе Силвана Ноела и Александра Деларкеа. У полуфиналу су били бољи од Швеђана Давида Олсона и Карла Охгрена са 3:1, а онда у финалу изгубили од Француза Емерика Мартина и Максима Томаса са 3:2. Французи су водили са 2:0, наши момци су успели да изједначе на 2:2 у сетовима, али нису имали снаге и за преокрет, па су у петом, а тиме и у мечу славили ривали.

Сања Мијатовић и Ана Првуловић су стигле до бронзе у дублу у класи ЊД5 забележивши две победе и два пораза. Борис Стоиљковић је са Немицом Јаном Шпегел у миксу у класи XД4 као други прошао групу. Затим су у четвртфиналу били бољи од пољско-финске комбинације Томаса Јакимчука и Аино Таполе са 3:2, а у полуфиналу су поражени од Италијана Федерика Кросара и Ђаде Роси са 3:0 што им је донело бронзу.

Дубл Борис Стоиљковић и Горан Перлић је у класи МД4 као други прошао групу, али је онда поражен у осмини финала од Словака Петера Ловаса и Лукаса Клизана са 3:2. Групу нису прошли дубл Немања Ћурић и Хрват Нино Баша у класи МД8, Алексеј Радукић и Белгијанац Марк Филип Ледо у класи МД18, микс Горан Перлић и Ана Првуловић у класи ХД4 и Немања Ћурић и Сања Мијатовић у класи ХД10.  

Г. М.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести