СВЕТСКИ КУПУ У ОСИЈЕКУ Парастрелци се окитили са по пет златних и сребрних медаља

Парастрељачка репрезентација Србије освојила је по пет златних и сребрних медаља на Светском купу у Осијеку и у генералном поретку заузела друго место.
Naši osvajači medalja na Svetskom kupu u Osijeku  Foto: PSSS
Фото: Наши освајачи медаља на Светском купу у Осијеку  Фото: ПССС

Овај Светски куп, на којем је наступило 227 такмичара из 48 земаља, био је значајан због тога што је то била последња прилика да се изборе квалификационе норме за наступ на Светском првенству у Аустралији, у октобру ове године.Наша репрезентација освојила је 10 медаља, пет у појединачној конкуренцији (три златне и две сребрене) и пет у екипној (две златне и три сребрене), што је изузетан успех , с обзиром на то да је ово био један од најмасовнијих светских купова по броју нација

и појединаца. Поред тога, Растко Јокић је у дисциплини П4 поставио нови светски рекорд.Постављено је и пет државних рекорда, три појединачно и два екипна. Појединачно, поред Растка Јокића, то су остварили Драган Ристић у дисциплини Р9 и Јелена Пантовић у дисциплини Р8, а екипни у дисциплинама Р5 и Р9.

- Укупно смо наступили у 10 појединачних финала,  скоро сви стрелци су освојили медаље (рачунајући и екипни пласман), а Дејан Јокић је испунио норму за наступ на Светском првенству. Најуспешнији је Драган Ристић са четири медаље (по два злата појединачно и две медаље екипно), а веома успешан наступ имао је и Растко Јокић са четири медаље (једно злато појединачно и три медаље екипно) и постављеним светским рекордом. Осим њих, медаље у појединачној конкуренцији су освојили и Ласло Шурањи (сребро у Р7) и Зоран Поучки (сребро у Р1). Вредан пажње је и пласман Ласла на четврто место у Р1 и Јокић Дејана на шесто у Р5.  Ово је била добра увертира

за наступ на СП у Аустралији – рекао је селектор парастрељачке репрезентације Ненад Пајић.

Он је додао да је Министарство омладине и спорта финансијски подржало припреме и такмичења, док платформа „Шампиони сваки дан“, иза које стоји Јелен пиво, пружа подршку у промовисању спорта за особе са инвалидитетом.

Екипа пиштољем, у саставу Растко Јокић, Живко Папаз и Средо Радовић, је освојила златну и две сребрене медаље. Екипа пушком је у дисциплини Р5, у којој су наступили Драган Ристић, Здравко Савановић и Дејан Јокић, је освојила златну медаљу и поставила нови државни рекорд, у дисциплини Р4 (Драган Ристић, Дејан Јокић и Зоран Бањац) освојили су сребро. У дисциплинама Р9 екипа пушком (Драган Ристић, Здравко Савановић и Дејан Јокић) је поставила нови државни рекорд, али је за 0,2 круга изгубила медаљу, заузела је четврто место.

        Ј. Г.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести