Танасковић председник Европске школске спортске федерације

Прослављени одбојкаш Жељко Танасковић, који је 15 година успешно на челу Савеза за школски спорт Србије, изабран је за председника Европске федерације школског спорта (ЕСФ).
Zeljko Tanaskovic i Bozidar Maljkovic
Фото: Жељко Танасковић и Божидар Маљковић, фото: Савез за школски спорт Србије

По ко зна који пут се показало да се добар рад цени и да Србију итекако поштују у свету. Одлука је донета на Конгресу ИСФ (Светске школске спортске федерације). Уз одржан Конгрес у хотелу Краун плаза, који је водио председник ИСФ Лорен Петринка, на коме је присуствовало преко 100 функционера из иностранства, одржана је и прослава поводом 50 година постојања Савеза за школски спорт Србије. Страним делегатима обратили су се и Божидар Маљковић (председник Олимпијског комитета Србије) и Предраг Перуничић (државни секретар у Министарству омладине и спорта).

- Презадовољан сам, јер смо још једном показали да смо сјајни домаћини. Угостили смо странце, како се каже за десетку. Уз пуно састанака и рада, имали су и прилику да посете центар Београда. Итекако су пуни лепих утисак. А што се тиче мог избора, почаствован сам јер је Европска федерација школског спорта основана у Београду и што ћу имати прилику да будем уписан као први председник такве организације. Предстоји нам пуно посла а све за промоцију спорта, и будућност деце основних школа и средњошколаца - истакао је Танасковић.

Фото: Жељко Танасковић, фото: Савез за школски спорт Србије

Председник ОКС Божидар Маљковић одржао је леп говор, који је делегатима превођен на енглески, шпански и француски, а преносимо део. Он је добио и плакету, поводом промоције школског спорта у Србији али и на глобалном нивоу.

- Сматрам да сви овде заједно имамо одговорност и обавезу да подстичемо и подржавамо развој школског спорта колико год је то у нашој могућности, јер је улагање у квалитетан раст и развој наше деце једини пут ка бољем, стабилнијем и мирнијем друштву каквом сви тежимо, а сагласни смо да је спорт прави пут ка том циљу. Улагањем у спорт и олимпијске вредности чинимо вишеструко добро нашем друштву,  а посвећеним радом са децом доприносимо и стварању неких нових врхунских спортиста, неких нових олимпијаца и хероја нације. Све похвале Жељку Танасковићу за врхунску организацију ових претходних дана – поручио је Маљковић.

Фото: Божидар Маљковић, фото: Савез за школски спорт Србије

По завршетку Генералне Скупштине уследила је прослава јубилеја, 50 година од оснивања Савеза зашколски спорт Србије. Уз представнике МОС, ОКС, били су ту и челни људи Спортских игара младих, Спортског савеза Србије, Спортског савеза Београда и представници великог броја националних гранских савеза. Гост на скупу била је и Соња Дамјановић, министарка у Влади Републике Српске.

Фото: Савез за школски спорт Србије

Уручено је пуно плакета заслужнима, а неки од њих нису више са нама. Руководиоци и спортски координатори: Слободан Чичановић, Слободан Талић, Драгана Радак, Милорад Мацић, Стефан Илић, Србољуб Антић, Јован Гајић, Слободан Вулић, Звонко Тако, Милорад Ивковић, Крста Лошић, Петар Ђурђевић, Зорица Мијатовић, Валентина Приморац, Борисав Станковић, Драган Ћирић, Јовица Јовановић, Мирослав Драгојловић,  Слободан Мијаиловић, Бранислав Дамњановски, Миодраг Јовановић, Зоран Стојановић, Мирослав Спасић, Јован Јовановић, Драган Сретеновић, Имре Ото, Радослав Свирчев. Институције: Министарство омладине и спорта, Министарство науке и технолошког развоја, Министарство спољних послова, ОКС, ССС, ССАБ, Одбојкашки савез Србије, Рукометни савез Србије, Џудо савез Србије, Атлетски савез Србије, Спортске игре младих Србије, Гимнастички савез Србије, СД Смедерево, Компанија Нестле адриатик и Канцеларија Европске уније. Захвалнице је примило и пуно спортских радника.  

Фото: Савез за школски спорт Србије

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести