Термин одржавања 43. Фрушкогорског маратона померен за крај маја

Фрушкогорски маратон, једна од најмасовнијих манифестација код нас, неће се одржати у планираном термину 25. априла него месец дана касније, тачније 23. и 24. маја, ако то прилике буду дозволиле.
Фрушкогорски маратон, Дарко Ихас
Фото: Фрушкогорски маратон, Дарко Ихас

Логично је било да се и овај догађај сходно ситуацији са епидемијом коронавируса и увођењем ванредног стања одложи.

– Наравно да је ова ситуација  пореметила доста ствари када је реч о организацији, али ми ћемо се прилагодити новим условима и преостаје нам да се надамо да ће се све завршити до маја. Под условом да ни тада не буду погодне прилике за одржавање маратона, гледаћемо да пронађемо одговарајући јесењи термин – поручио је директор Фрушкогорског маратона Ненад Сударов.

Фрушкогорски маратон, којим се Нови Сад изузетно поноси, један је од најстаријих овог типа у Европи и више од четири деценије се одржава без прекида захваљујући Планинарско–смучарском друштву Железничар. Могућност избора једне од чак 19 стаза идеална је прилика за љубитеље природе свих профила да прошетају или протрче Фрушком гором. Од најкраће Стазе радости и задовољства дужине 4,1 км, у којој и породице са децом могу да буду део лепе атмосфере, организатори су заитересованима понудили широк опсег деоница до оне најтеже, Ултраекстремног маратона од 134,3 км и 5.720 метара висинске разлике. Колико је велики избор стаза за рекреативце, толико су и оне најдуже битне трејл тркачима с обзиром на то да су квалификационе за највећу планинску трку на свету Ултратрејл Мон Блан (УТМБ). То значи да су сертификоване од стране Светске федерације трејл трчања и свака носи одређени број бодова. У случају Фрушкогорског маратона постоји пет таквих стаза. Поменути Ултраекстремни вреди пет поена, Ултрамаратон (108,2 км/4.120 м) и Велики западни (85 км/3.338м) по четири, Средњи западни (57,7 км/2.324 м) доноси три бода, а Мали источни екстремни (42,2 км/2.090 м) два бода.

Фото: Фрушкогорски маратон/ Детаљ са трећег тренинга

– Имамо доста пријављених учесника из 11 држава. Сви сада углавном имају забрану изласка из земаља, код свих је тренутно тешка ситуација. Свима је понуђен нови термин у мају, а онај ко не буде био у прилици да дође уплаћена котизација за трку остаће му за 2021. годину – рекао је Сударов.



Маратон одржан и 1999. године

У најгорем  случају можда ће Фрушкогорски маратон први пут бити померен за јесењи термин, али организатори ће се свакако потрудити да буде одржан. Прекид ове манифестације није спречило ни НАТО бомбардовање 1999. године.

– Тада је њих 11 добило посебну дозволу од Министарства одбране да одраде маратон од 86 километара како се не би прекидала традиција – подсетио је Сударов. 

Одрађена три јавна тренинга

Организатори Фрушкогорског маратона урадили су велики посао у циљу промовисања догађаја, али и припремања и упознавања учесника са стазама. Немерљив допринос дали су путем организовања јавних тренинга на Фрушкој гори, који су били отворени за све. Први је одржан 14. децембра, а последњи, четврти, требало је да буде 22. марта, али је отказан. Успешно су, међутим, реализована три.

– Тркачи нашег клуба који знају стазе су водили тренинге. Желели смо на овај начин да пружимо прилику онима који не познају толико добро Фрушку гору и стазе, или никад нису ишли на дуже деонице, а можда и немају са ким, да се кроз трчање са нама мало боље упознају са оним што их очекује. На овим тренинзима смо заједно прелазили стазе и размењивали утиске и савете. Желели смо да пружимо и прилику уличним тркачима да виде и осете разлику између асфалта и земље и да се можда одлуче за најкраћу такмичарску стазу која је нова од ове године и дуга је 10 километара. Одзив је био леп, доста њих је осетило праву атмосферу која влада и на Фрушкогорском маратону, а неки су се уверили у то колико је лепо трчати кроз шуму – објаснио је Сударов.



Од 19 стаза девет је такмичарског карактера, што значи да се учесницима званично мери време и објављује резултат под условом да на циљ стигну у задатом временском лимиту. Средњи западни маратон (57,7 км) биће и Отворено првенство Србије.

– Без обзира на одлагање, број и опис стаза остају исти и ту се ништа не мења. Фрушкогорски маратон се већ 42 године одржава без прекида, чак га је било и током бомбардовања 1999. године и ми ћемо се потрудити да останемо доследни у одржавању традиције – најавио  је Сударов.     

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести