У 55. суперболу састају Канзас сити и Тампа беј

Највећа утакмица америчког фудбала - 55. издање Супербола је на програм у ноћи између недеље и понедељка биће у неку руку  историјска пошто први пут  један од учесника финала игра на свом стадиону.
NFL Superboul/Tanjug
Фото: Танјуг/АП/Један од ранијих НФЛ супербоула

Дакле, на Рејмонд Џејмс арени екипа Тампа Беј Баканирси дочекује актуелног шампиона Канзас Сити Чифсе.   Баканирсе предводи 43-годишњи квотербек Том Брејди, коме је ово прва сезона у Тампи, после легендарних партија и трофеја освојених са Њу Ингланд Пејтриотсима. Брејдију ће то бити рекордни 10. Супербол у каријери (6 победа - такође рекорд - и 3 пораза). Тампа Беј се пласирала у финале плеј-офа победом над Грин Беј Пекерсима 31:26 у финалу Националне фудбалске конференције (НФЦ). С друге стране наћи ће се 25-годишњи квотербек Патрик Махомс, који је прошле године проглашен за најкориснијег играча Супербола, када је предводио Чифсе до титуле. Махомс ће покушати да постане први квотербек са два узастопно освојена Супербола у последњих скоро 20 година. Последњи квотербек коме је то пошло за руком био је - Том Брејди. 


Секунд ТВ рекламе 5,5 милиона долара

Претходних година градови домаћина инкасирали су и до 20 милијарди долара, ове године је то другачије, нема навијача, окупљања су забрањена све до почетка меча, када ће се ипак на трибинама наћи 25. 000 гледалаца, најмање од када се игра Супербол.    Као и ранијих година, у полувремену утакмице  биће прави спектакл, овог пута певаће  канадски певач под псеудонимом The Wikend.

Можда је ранијих година било звучнијих имена, свој шу су имале Шакира, па Џенифер Лопез, пре тога Џастин Тимберлејк, али корона је учинила своје. Прошле године се за секунд реклама на телевизији плаћало 7 милиона долара, сада је цена нешто мања - 5,5 милиона.   


Канзас Сити је  учешће у Суперболу осигурао победом над Бафало Билсима - 38:24 у финалу Америчке фудбалске конференције (АФЦ). Може се догодити да Супербол ове године буде утакмица са много поена. Чифси имају најбољи напад у НФЛ-у ове сезоне, док су Баканирси рангирани као седми. Крајем новембра, када су се два тима састала ове сезоне, Канзас Сити је тријумфовао - 27:24, а Чифсе се и сада сматрају раним фаворитом, са предношћу од 3,5 поена на кладионицама. 

И један и други тим биће комплетни, а једино је неизвесно дали ће се појавити хватач Антонио Браун, који кубури са повредом колена. Упркос коронавиусу, на трибинама ће бити око 25.000 гледалаца,а већину ће чинити медицински радници, као знак захвалности за рад у током пандемије коронавируса. Утакмица почиње у понедељак (0.30),а  поренос је на Спорт клубу,а уводна емисија почиње у недељу у 23.30 сати.

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести