У Суботици се надмеће 428 стрелаца

Најсевернији град Србије ће данас и сутра биће домаћин најмасовнијег националног шампионата у календару Стрељачког савеза Србије. Реч је о Првенству Србије у гађању серијском ваздушном пушком за све категорије и стандардним ваздушним пиштољем за пионире и пионирке (Б и Ц програм).
Streljastvo/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Пријављено је 428 стрелаца из 53 клуба. Првенство државе у гађању серијском ваздушном пушком по обичају окупља све генерације. Најстарији учесник првенства у Суботици у овој дисциплини је Смедеревац Новица Петровић, рођен 1953. године. С друге стране, најмлађи актери биће неколико девојчица и дечака рођених тачно шест деценија после Петровића.

Такмичења у традиционалној дисциплини – гађању серијском ваздушном пушком у све три категорије (пионирска, јуниорска и сениорска) – су у првом плану, али радује и све већи броја учесника у надметањима пиштољем за најмлађи узраст. Дисциплина пиштољ за пионирке и пионире је од 2020. године у програму националних првенстава Србије. Овај пут пиштољем ће се надметати 75 девојчица и дечака.

Домаћин такмичења у сали Техничке школе „Иван Сарић“ биће Стрељачки клуб „Спартак”, који је основан 1981. године. Међутим, предстојећи турнир биће прво национално стрељачко такмичење у Суботици у последње најмање три деценије.

– Спартак је од 1981. године забележио много добрих резултата и дао неколико репрезентативаца. Клуб има дугу традицију, која је нажалост једно време била прекинута, јер је због распада СФРЈ и ратова готово престао да постоји – казао је председник Спартака Милан Јарић и додао да је почетком 21. века поново оживело интересовање за стрељаштво у Суботици. – Нас неколико ентузијаста и стрелаца је 2013. године оформило нови-стари клуб Спартак.

Обнављање клуба је ипак, био нови почетак, јер ентузијасти окупљени око клуба је требало да крену од нуле и да поново да обезбеде све пратеће елементе, попут стрељане, опреме, муниције. Није било лако, али ношени ентузијазмом и подршком донатора (јер у прво време нису могли да очекују било какву помоћ из јавног буџета), чланови Спартака су стали на ноге. Прве значајније реултате на националном нивоу постигли су 2018. године, освајањем две бронзе на Првенству Србије серијском малокалибарском пушком. Из године у годину резултати су све бољи, а најуспешнији члан клуба је Јелена Тодоровић, која је у последње две године серијском ваздушном и малокалибарском пушком освојила две титуле првака државе и два сребра.

– Иако смо млад и мали клуб, успели смо заслугом вредног рада и добрих резултата да доведемо у Суботицу значајну манифестацију као што је предстојеће Првенство Србије. То је за нас у организационом смислу веома велики успех с обзиром да овакво такмичење у Суботици није одржано најмање 30 година. А надамо се и успесима на спортском плану. Разлог за оптимизам су освојена прва места у јуниорској и сениорској конкуренцији жена на недавно одржаном Првенству Војводине – закључио је Јарић.  

С. С.

Златне медаље за Зарићеву и Микеца

Српски репрезентативци су доминирали другог дана „Маспед купа“ у Будимпешти.  У такмичењу ваздушним пиштољем у конкуренцији дама злато је освојила Бранкица Зарић, док је у мушкој конкуренцији најбољи био олимпијски вицешампион Дамир Микец. У финале се пласирао и Душко Петров који је заузео седмо место. Зарићева је на почетку финала била при зачељу, али како је такмичење одмицало гађала је све боље и боље, док је Микец у квалификацијама „убио“ одличних 589 кругова (један мање од државног рекорда који дели са Андријом Златићем).

Јуче су одржане и елиминације такмичења у троставу (3 пута 20 метака). У квалификације су се пласирале Андреа Арсовић, Сања Вукашиновић и Марија Коларевић. Све три су у елиминацијама гађале у другој групи, у којој је Арсовићева била прва са 587 кругова, Вукашиновићева пета са 581 Коларевићева, која на митингу учествује као чланица Новог Сада 1790, је завршила на десетом месту.    

С. Р.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести