Удовичић: Лествица високо, можемо више од 16 медаља

БЕОГРАД: Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је данас да спортисти Србије постављају лествицу високу и да уз мало спортске среће са Олимпијских игара у Токију могу да се врате са више од 16 освојених медаља.
udovicic, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

"Није ни чудо што светски портали предвиђају велики број медаља, јер смо подигли лестивцу. Пре четири године рекао сам да се без седам медаља нећемо вратити, председник републике је рекао да је осам минимум које спорт мора да донесе. Тако је стављена одговорност на све људе из система спорта. Рекао сам да имамо могућност за 16 медаља, када је то наишло на одређени подсмех јавности. Морате да постављате високо лествице да бисте тежили као томе. Сада мислим да можемо и више од 16 медаља, ако се све поклопи и ако дође до спортске среће", рекао је Удовичић гостујући у јутарњем програму ТВ Прва.

Визу за Токио већ су обезедиле четири екипе, олимпијски тим тренутно броји 62 спортиста, а Удовичић је упитан од кога још очекује да се квалификује за Јапан.

"Одређен број спортсита је већ обезбедио норму. Поносан сам што је Србија и ове године домаћин квалификационог турнира за ОИ игре. Честитам Савезу, Даниловићу, девојкама и Марини Маљковић што су оправдали наше поверење. Очекујем још већи број рвача на Олимпијским играма, али очекуејм и да кошарка има три селекције у Токију.

"Одбојкашице су се пласирале, ватерполисти, атлетичари, стрелци, кајакаши, веслачи... Доста спортиста је већ узело норму, али никако да се задовољимо тим бројем . Желимо да оборимо рекорд по бројности нашег олимпијког тима, али желимо да оборимо и рекорд медаља. Надам се да ће их бити преко 10."

Србија и Београд у последњих неколико година организовали су бројна такмичења, а министар спорта је упитан да ли Србија има амбицију да организује Олимпијске игре.

 

"Организација ОИ је нереална у овом тренутку. За то је потребно да обновимо инфраструктуру. У тај процес смо ушли, али је потребно време да дођемо до тог нивоа. Пре годину дана када смо реки да желимо да уђемо у организацију СП у фудбалу, доста људи је имало задршку према томе. Сва такмичења која смо организовали дају нам наду и могућност да аплицирамо, дају одређену стабилност и нашу намеру и одговорност."

Удовичић је истакао да је Београд од челника ФИБА добио похвале за организацију олимпијског квалифиакционог турнира и даје ветар у леђа за нов

"Када од челника Светске кошарке добијете похвале да сте добри домаћини и да померате границе у организацији, то вам даје за право да размисљате да организујете ЕП и СП у фудбалу, иако то и даље звучи нереално. Кроз изградњу Националног стадиона, кроз улагање у инфраструктуру, то је данас реално. Ми у сарадњи са Бугарском, Румунијом И Грчком, желимо да учврстимо овај део Европе короз јединство и спорт", закључио је Удовичић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести