Удовичић: Отказивање квалификација отежава припреме за ОИ

КОПАОНИК: Министар омладине и спорта Вања Удовичић изјавио је данас да је Међународни олимпијски комитет саопштио да Олимпијске и Параолимпијске игре у Токију неће бити одложене због коронавируса, додајући да је због тог вируса било појединих отказивања квалификационих такмичења.
udovicic, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Одговарајући на питања новинара на Копаоник бизнис форуму, Удовичић је казао да померања тих европских и светских такмичења, који су квалификациони, отежава процес припреме и квалификовања за наше спортисте.

"Истина је да постоје померања одређених такмичења у наредном периоду што отежава процес припреме и квалификовања за наше спортисте. Ја сам сигуран да ће наши спортисти остварити норме и квалификовати за Олимпијске игре, као и да ће показати пун капацитет", рекао је Удовичић.

Истиче да је спорт такав да се спортисти морају прилагођавати условима, као и да су услови једнаки за све, додајући да је коронавирус глобална претња како за друге нације, тако и за нас.

"Драго ми је да се остало при ставу да се Олимпијске и Параолимпијске игре одрже. Сигуран сам да ћемо ове године оборити рекорд по броју освојених медаља и да ћемо тренд да смо четири пута бољи сваке године по броју освојених медаља наставити и ове", рекао је Удовичић.

Млади морају да буду укључени у доношење одлука

Министар омладине и спорта Вања Удовичић изјавио је данас на Копаоник бизнис форуму да морамо да водимо рачуна о младима и схватимо да они морају бити саставни део у доношењу одлука, те изразио задовољство што су организатори обећали да ће наредни Копаоник бизнис форум више бити посвећен питањима младих.

"Драго ми је због тога јер ћемо моћи да причамо о свим изазовима, проблемима, али и да од младих чујемо сугестије, што ћемо на форуму моћи да представимо и чујемо највише представнике омладинске политике и да кроз овакве панеле нађемо заједнички стратешки циљ и путању како и где напред", рекао је Удовичић.

Навео је да је време младих одавно дошло и додао да морамо да разумемо да је конвенционални вид комуникације нешто што млади не препознају.

"Можда се то нама свиђа или не, али истина је да млади од 16 до 24 године уопште не гледају телевизију, не читају нвине. Они се налазе у свом свету - свету инфлуенсера, јутјубера, блогера", рекао је Удовичић.

Захвалио је УНИЦЕФ-у који је заједно са Министарством омладине и спорта покренуо платформу "Ју-рипорт” којом је, додао је, младима у Србији омогућено да се информишу, али и да и да активно учествују у свим сферама доносиоца одлука.

"Мислим да смо и у том смислу лидери у Европи и свету јер је за само три месеца 12.000 младих узело учешће у тој патформи и помогло нам да кроз разне видове сугестија, давања савета, предлога, али конструктивних критика унапредимо систем и свет у коме су и млади и деца саставни део", додао је Удовичић.

"Сматрам да је за све нас највећи задатак како да изађемо из тих изазова и како да прихватимо одговорност јер сматрам да је предуслов да се чујемо, а услов да се разумемо. И мислим да је порука и овог форума да се чујемо и разумемо, али и да будемо свесни реалности, земље у којој живимо и могућности које имамо", додао је Удовичић.

Он је, између осталог, навео да због савремених технологија имамо вишак слободног времена и да се поставља питање шта смо са тим временом урадили, да ли смо га квалитетно искористили, те поручио да родитељи својим понашањем треба да буду пример својој деци.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести