Удовичић: Спорт се активира, највише 10 људи на тренингу 

БЕОГРАД: Спорт се активира и спортисти од данас могу да тренирају на отвореном, након што је Влада усвојила нове релаксирајуће мере у борби против корона вируса, рекао је министар Вања Удовичић.
udovicic, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

"Ово је вест на коју смо стрпљиво и одговорни чекали", рекао је он Танјугу и додао да му је драго што је епидемиолошка ситуација много боља и да су се стекли услови да се спорт врати на отворене терене.

То практично значи да од данас фудбалски клубови, али и сви други, кошаркашки, одбојкашки, пливачи, сви могу да почну са тренинзима, али на отвореном.

"Покушали смо да обухватуимо све аспекте, да се бавимо и најситнијим детаљима, од опреме, затим под којим протоколима спортиста долази и одлази са тренинга, како се понаша у међупростору када није на самом тренингу".

Удовичић каже да су узете у обзир препоруке и струке и Светске здравствене организације (СЗО).

"Прописали смо да на тренингу не сме да буде више од 10 људи, укључујући и тренера, да плус сваки клуб може да обезбеди још две особе техничког карактера, лекар или физиотерапет, али на самом тренингу 10 људи са тренером и оно што је важно да се држи физичка дистанца, минимум два метра мора да буде између спортиста и да физички контакт међу спортистима није дозвољен".

Такође, како истиче, врло интензивно се радило и на протоколу за затворене спортске објекте јер се стиче утисак да ће се и у њих спорт брзо вратити.

"Здравље спортиста и свих грађана је на првом месту , морамо да будемо и даље одговорни, прво према нама самима, а онда и према свим другима. Спортисти и у овом сегменту морају да буду шампиони и такву поруку пошаљу свим другим грађанима, да се придржавају прописаних мера, да и даље воде рачуна првенствено о себи и свом здрављу".

Удовичић истиче да је ситуација боља, спортски речено, јесмо у другом полувремену, у завршници утакмице, резултат је позитиван, али сви заједно морамо да будемо свесни да је готово тек када судија одсвира крај.

"И зато још једном апелујем на све, спортисте, тренере, све у систему спорта да будемо солидарни и одговорни до краја и да се не опуштамо", поручио је Удовичић.

EUR/RSD 117.1897
Најновије вести