Удовичић: Законом о допингу едукативно да утичемо на систем

БЕОГРАД: Циљ нашег деловања кроз закон о спречавању допинга у спорту јесте да едукативно утичемо на систем спорта, а да репресивно делујемо само у оним најгорим тренуцима", рекао је министар омладине и спорта Вања Удовичић.
 Javna rasprava o sprečavanju dopinga u sportu  Foto: Tanjug/video
Фото: Јавна расправа о спречавању допинга у спорту  Фото: Танјуг/видео

Он је данас учествовао на јавној расправи у Београду којом је завршен процес јавног разговора о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о спречавању допинга у спорту.

Удовичић је заједно са проф. др Ненадом Ђурђевићем и директорком Антидопинг агениције Србије Милицом Вукашиновић Весић одговарао на питања представника спортских савеза.

"Као и до сада у свим стратешким одлукама и донешењу значајних системских уређујућих закона, став мог тима и мене лично је да кроз широк консензуз и кроз јавну реч, направимо што боље и квалитетније решење где бисмо сви заједно учинили систем продуктивнијим", рекао је Удовичић после јавне расправе у општини Стари град.

Удовичич је истакао да је у претходној години послата порука да је нулта толеранција када је реч о допингу у спорту.

"Драго ми је да сам данас на овој расправи лично могао да се уверим у то, да видим колико смо сви заједно на истом путу да учинимо спорт квалитетнијим и бољим, а кроз отклањање свих негативних аспеката који утичу на њега.

Како каже, главни циљ је да се велики број стручњака, спортских радника, спортиста и свих оних који су у директној вези са спортистима едукују и да им се приближемо које су то све негативне и недозвољене супстанце и шта све подразумева допинг о спорту.

"Неке од основних измена и допуна закона о спречавању допинга јесте услагашавање са међунаордним актима, где је Светска антидопинг агенција променила антидопинг кодекс, који је на снагу ступио 1. јануара 2021. године, али и услагашавање са законом у спорту и законом о инспекцијском надзору".

Удовичић је додао да се уводе нове повреде антидопинг правила, јача се независност рада антидопинг одбора као другостепеног органа у одлучивању у свим споровима, повећавају се казнене одредбе и казнена средства, које су директно повезане на прекршајна и кривична дела, која се учине у овој области.

"Мислим да кроз целокупне измене и допуне закона о спречевању допинга у спорту желимо да скренемо пажњу јавности и систему спорта, али и да јасно и недвосмислено кажемо да је допинг недозвољен и да ћемо сви тимски радити да што мање допинга буде у српском спорту у наредном периоду", закључио је Удовичић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести