Успех Данубијусових веслача на Универзитетској регати осмераца

Веслачи Данубијуса 1885 остварили су велику успех на Универзитетској регати у Бечу освојивши три златне медаље.
Novosadski veslaci/Privatna arhiva
Фото: Приватна архива/Новосадски веслачи блистали у Бечу

У конкуренцији 38 осмераца из Аустрије, Италије, Бугарске, Мађарске, Швајцарске, Хрватске и Србије, веслачи новосадског Универзитета били су најбржи у тркама осмераца, у укупном мушком пласману и укупном пласману. Боје Данибијуса и Новог Сада бранили су Ђорђе Урукало, Никола Кекић, Милош Башић, Петар Савин, Милан Швоња, Иван Грубор, Алекса Ђоковић и Урош Ненадић, као и тренери Данило Лучић и Милан Мијић. Новосађани су заузели прво место испред посада универзитета из Беча и Падове, док су, такође, били бржи и од чувеног аустријског клуба Лиа и мађарског Ђера.

- Ово је било наше прво учешће на Универзитетској регати у Бечу, тако да смо били најпријатније изненађење за све имајући у виду да смо освојили три злата, а веслали смо у изнајмљеном чамцу и спавали буквално на поду у клупским просторијама ВК Пират. Резултат није случајан пошто су већина чланова посаде бивши репрезентативци Србије у кадетским и јуниорским категоријама и учесници многих највећих светских и европских првенствава. Такође, Никола Кекић је био првак Европе и 3. јуниор на свету. За нас је ово била сјајна увертира пред ЕП, које ће се од 3. септембра одржати у Шведској - рекао је тренер Данило Лучић.

Регата осмераца одвијале су се у центру Беча, где је велики број гледалаца пратио трку.

- Универзитетски осмерци су популарнији од репрезентативних посада, које се такмиче на европским, светским првенствима и ОИ. Оно што је на нас оставило утисак је врхунска организација, масовност, незаборавно дружење, размена знања и искустава. Добили смо позив да учествујемо на Универзитетској регати осмераца у Прагу, која је предвиђена за новембар - рекао је Лучић, додавши да се захваљује на подршци Веслачком савезу Србије и Универзитету у Новом Саду.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести