Успела генерална проба стрелаца за Светско првенство

БЕОГРАД: Серија Светских купова завршена је како се и очекивало. Последњи, четврти турнир за дисциплине ваздушним и малокалибарским оружјем одржан је у Минхену, окупило се више од 800 стрелаца, постигнути су изванредни резултати, обарани светски рекорди.
Mikec-Arunovic-Minhen2-foto-ISSF
Фото: Zorana Arunović i Damir Mikec, foto: ISSF

Међу освајачима медаља и овај пут се нашла Србија. Микс ваздушним пиштољем Зорана Аруновић/Дамир Микец је стигао до сребра, до треће медаље у низу у серији светских купова, после бронзе у Чангвону пре око месец дана и другог места у Форт Бенингу пре око две недеље.

„Зорана и Дамир су одржали континуитет освајања медаља. Гађали су на високом нивоу, а можемо да будемо задовољни и учинком већине осталих стрелаца“, каже Драган Доневић, шеф стручног штаба и селектор за пушку.

Уз Аруновићеву и Микеца, у финалу су гађали и Милутин Стефановић (четврто место МК пушка тростав) и Миленко Себић (пета позиција ваздушна пушка).

„У неколико случајева нашим стрелцима је замало измакла медаља, неки су стали  близу финала. Постигли су добра остварења, али укупан ниво резултата на турниру је био изузетно висок. Као и обично окупили су се најбољи светски стрелци, пут до финала је био јако тежак. Разлика између осмог и на пример 20. места често је била врло мала. Нисмо имали много среће, али можда је то и добро, надамо се да ће нам се све вратити на најважнијем такмичењу сезоне, Светском првенству у Чангвону, у септембру. Уосталом Минхен је било једно од такмичења у служби припрема за шампионат планете“, наставља Доневић.

Фото: Milenko Sebić, foto: ISSF

Минхенски турнир је што се тиче наших стрелаца био успела генерална проба за Светско првенство, истиче Доневић.

„Кад је реч о стрелцима пушком, сви напредују у резултатима малокалибарским оружјем, рецимо Андреа Арсовић је за седам кругова поправила државни рекорд у троставу, Милутин Стефановић је други пут за редом ушао у финале у овој дисциплини. Миленко Себић се враћа у врх ваздушном пушком. Дебитанткиња у СК Сања Вукашиновић је са изванредним државним рекордом ваздушном пушком била девета Наш други микс, у коме су овај пут били Лазар Ковачевић и Сања Вукашиновић је све бољи и бољи... Све у свему „склапају се коцкице“, поправља се форма, а полако се назире и састав за Светско првенство. Сања Вукашиновић, Драгана Тодоровић и Марија Малић, која није гађала у Минхену, али се у сјајном светлу представила на Купу у Форт Бенингу, озбиљно конкуришу за преостала два места у нашој женској екипи пушком, коју ће предводити Андреа Арсовић“, навео је Доневић.

Од стрелаца пиштољем најбоље пласмане у појединачним дисциплинама остварили су Душко Петров и Зорана Аруновић. Обоје су заузели 13. места ваздушним пиштољем.

„Петров је пријатно изненадио, одлично је гађао квалификације, у завршници је попустио, па му је за један круг измакло финале, колико је и Зорану Аруновић делило од пласмана међу осам најбољих“, оцењује селектор за пиштољ Јелена Аруновић.

Фото: Jelena i Zorana Arunović, foto: J. Arunović, facebook

„Код Зоране Аруновић, Бобане Момчиловић Величковић, Дамира Микеца и Димитрија Гргића се, као што сам и претпостављала и најављивала после претходног СК у Форт Бенингу, осетио умор од путовања и од промене временских зона. У размаку од око месец дана одржана су три Светска купа на три континента - у Јужној Кореји, Сједињеним Америчким Државама и Немачкој.“

Аруновићева истиче да је на почетку сезоне план стручног тима Стрељачког савеза Србије био да стандардни репрезентативци учествују на три Светска купа, који су ове године, као ретко када, одржавани непосредно један за другим.

„Један од циљева што смо се определили за сва три Светска купа је да на крају видимо колико наши стрелци могу да издрже напоран ритам. На крају су, као што се очекивало и до изражаја дошли и неки недостаци. Међутим, без обзира што српски стрелци нису  имали времена да се у пуној мери припреме за Минхен, остварени учинак пиштољем је сасвим добар, а са друге стране видели смо најслабије тачке. Постигли смо оно што смо желели, наши стрелци су показали да су конкурентни за сам светски врх, а  добили смо правац за даљи рад до Светског шампионата, на коме ће конкуренција бити готово идентична као и у Минхену“, закључује Аруновићева.

Борба за Кристалне глобусе наредне године

Светска стрељачка федерација је ове године унела промене у календар Светског купа. За разлику од претходне три деценије у 2018. неће бити финалног турнира СК. Наредно финално такмичење на програму ће бити 2019. Још није озваничен систем квалификација, а листа учесника биће одређена на основу пласмана у овогодишњем и Светском купу 2019, затим на Светском првенству у Чангвону, а као и обично такмичиће се и освајачи златних медаља на претходном финалном турниру, међу њима и Андреа Арсовић (ваздушна пушка).

Србија није учествовала на првом СК, у Гвадалахари у марту. На наредна три турнира, у Чангвону,  Форт Бенингу и Минхену наша селекција је освојила шест медаља па је извесно да ће се на финалу 2019. наћи  микс Аруновић/Микец, са два сребра и бронзом у СК 2018, као и Зорана Аруновић у појединачним дисциплинама, јер ове сезоне је освојила два сребра (ваздушни и МК пиштољ) и једну бронзу (ваздушни пиштољ).

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести